Hyresgäster kan tvingas förhandla direkt med värden
Regeringen presenterade under onsdagsmorgonen höstens budgetproposition, med en sammanfattning över vad regeringen satsar på under det kommande året.
Inom boendeområdet underströk bostadsminister Stefan Attefall på nytt vikten av att slopa kommunernas enskilda byggkrav. 2015 räknar regeringen med att enhetliga byggregler för hela landet har trätt i kraft, samtidigt som de nationella energikraven för nya hus skärpts.
– Det byggs fortfarande för lite i Sverige och det vill vi ändra på. Därför tar vi i höstens budget flera steg för en bättre och mer miljövänlig bostadsmarknad, säger han.
Den stora nyheten i propositionen är att regeringen vill utveckla hyressättningen för nyproducerade lägenheter, så kallade presumtionshyror.
Redan i dag är det möjligt för en fastighetsägare att under 15 år ta ut hyror över bruksvärdet för nya bostäder. Nu överväger regeringen att låta det bli möjligt för en hyresvärd och hyresgäst att sluta ett individuellt avtal om hyresnivån för en nybyggd lägenhet, alternativt knyta hyrorna till index.
Förslaget faller inte i god jord hos Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman.
– Sverige har gigantiska bostadsbekymmer. Det byggs för lite, på fel ställen, för dyrt och åt fel grupper. Vad gör regeringen då? Jo, man öppnar för att det kan bli ännu dyrare med nya bostäder.
Hon kallar idén med enskilt förhandlade hyror för ”ett grundskott mot konsumentskyddet”, som bygger på att den som har minst makt ska ha störst skydd.
– Nu ska man utsätta en ensam individ att själv förhandla med en stark hyresvärd, i ett läge där vi har stor bostadsbrist. Jag förstår inte vad det bygger på för analys. Problemet är ju redan det motsatta – att vi har för höga hyror. Det är rent utav förfärligt.
Petra Kjellarson, pressekreterare hos Stefan Attefall, poängterar att förslaget ännu är i sin linda.
– Regeringen aviserar att man överväger att ändra presumtionssystemet. Man har alltså inte bestämt att det är så här det ska vara. Ett första steg blir att justitiedepartementet tar fram en promemoria som kommer att remitteras.
En andra nyhet i propositionen är att regeringen vill att en hyresvärd som slarvar med underhållet i högre grad ska kunna straffas med nedsatta hyror. Frågan bereds i regeringskansliet och saknar i nuläget såväl konkret form som tidsram.
– Just finns det inget tydligt specificerat. Där gäller att se över vilka lagar som i så fall skulle behöva förändras för att få igenom en ändring, säger Petra Kjellarson.
Branschorganisationen Fastighetsägarna välkomnar i sin tur tanken på enskilda avtal om hyresnivåer:
”Ett litet men viktigt steg för att öka nyproduktionen av hyreslägenheter”, skriver de i ett pressmeddelande.
– På en väl fungerande bostadsmarknad utgör avtalsfrihet för hyresgäster och hyresvärdar en naturlig princip. I ett långsiktigt reformarbete för att förbättra bostadsmarknaden och utveckla hyresrättens ställning är det angeläget att fler steg tas i denna riktning, säger vd Reinhold Lennebo.
I propositionen konstaterar regeringen att det under 2012 påbörjades 22 700 bostäder – vilket var 1 800 färre än året innan. Boverkets prognos tyder på att det under året totalt kommer att ha påbörjats 25 000 bostäder.
Läs regeringens hela budgetförslag för samhällsplanering och bostadsförsörjning här.
Krav på enhetliga byggregler samt skärpta energikrav för hela Sverige. Kommunala särkrav ska avskaffas.
Utveckling av presumtionshyresystemet. Hyresvärd och hyresgäst ska på egen hand kunna sluta hyresavtal för nya bostäder – och hyran ska kunna knytas till index.
Eftersatt underhåll och låg standard ska tydligare avspeglas i hyrorna.
Källa: Regeringen