Annons

”Invandrare stängs ute”

Nyheter Bara 5 av 150 ombud är födda utanför Norden. Målet att få in fler utrikesfödda på för­troendeposter har misslyckats, visar Hem & Hyras undersökning.
Foto: Janne Danielsson
Simon Safari vill se en mer representativ blandning av människor på förtroendeposter.

Nästa helg träffas 150 ombud från landets alla hörn för att avgöra Hyresgästföreningens fram­tida arbete på förbundsstämman i Stockholm.

I instruktionerna från valbered­ningen står det skrivet att ombuden ska spegla medlemskårens mångfald.

Läs ocksåStämman framgång för Mitt

Ändå ligger deras medelålder på drygt 55 år – och bara tre procent av årets representanter är födda utan­för Norden.

Simon Safari, ordförande för Hy­resgästföreningen i Botkyrka-Salem utanför Stockholm, är en av dem. Han bekymras över att inte fler per­soner med annan än svensk bakgrund involveras i organisationen.

– Hyresgästföreningen ska vara re­presentativ för hur samhället ser ut. Att få in invandrare från olika län­der ökar kunskapen och respekten för varandra.

Läs ocksåTummen ner för Stefan Attefall

Bristen på utomnordiskt födda om­bud kan delvis förklaras med att Sveri­ge har en särpräglat stark tradition av ideella folkrörelser, tror Simon Safari.

Annons

– Mina gamla iranska landsmän frågar om jag verkligen gör det här gratis. De har helt enkelt ingen riktig föreningsvana.

En annan förklaring är att invand­rare har svårt att ta plats i den be­slutsfattande verksamheten, hävdar han.

Läs ocksåNöjda deltagare efter förbundsstämman

– Många av de aktiva är pensionä­rer, och utan dem hade organisatio­nen fallit ihop. Men samtidigt har det skapats en gemensam trivselklubb med en ovilja, en intolerans, mot det som är nytt och okänt.

Bäsk är en av fyra regioner som helt saknar stämmoombud med utomnor­disk bakgrund. Anita Wester, sam­mankallande för valberedningen, kon­staterar att det råder brist på medlemmar från icke nordiska länder.

– Det är skralt med kandidater till för­troendeuppdrag. Man försöker nog rekryte­ra, men det lokala arbetet måste bli tydligare så att man får fram fler in­tresserade människor.

Annons

Någon ”kompisklubb” som ute­stänger nykomlingar tror hon inte existerar.

– Förr i tiden, för tio år sedan, kän­de man i princip alla som var med. Men nu kommer det ständigt in nya människor till förbundsstämman.

Att rekrytera och engagera medlemmar från olika ål­dersgrupper och med olika härkomst är ett centralt mål inom organisationen, berättar Silla Odhnoff, ansvarig för lokalt utvecklings- och mångfalds­arbete.

– Jag har träffat 500 förtroende­valda på olika nivåer. Alla önskar fler unga och invandrare, men de vet inte hur man ska göra.

Fakta: Årets stämma

Ombud födda utanför Norden

2012: 5 av 150

2010: 9 av 150

Könsfördelning

Män: 78 ombud (52 procent)

Kvinnor: 72 ombud (48 procent)

Ålder

Meldelålder ombud: 55 år

Medelålder medlemmar: 47 år

Fakta: Detta är förbundsstämman

Stämman är Hyresgästföreningens högst beslutande organ och avgör organisationens inriktning samt väljer vilka som ska ingå i förbundsstyrelsen.
Den består av 150 ombud från hela Sverige samt förbundsstyrelsens ledamöter.
Sammanträden sker vartannat år. Som medlem kan du skriva motioner till stämman med förslag till förändringar.
Medlemmar har även rätt att nominera ombud från den egna regionen. Valberedningen behandlar nomineringarna.

Läs också Så här tycker ombuden Rösträtt slopas för familjemedlemmar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.