Klart med friare andrahandshyror
När riksdagen skulle besluta om de nya reglerna blev det stor tumult. Oenighet mellan alliansen och de rödgröna om vilka ledamöter som skulle räknas som frånvarande låg bakom dispyten. Det gjorde att röstsiffrorna blev 169-169, när frågan om en bostadsrättsinnehavare ska få hyra ut utan föreningens tillstånd skulle avgöras. Ärendet bordlades och i dag var det dags för en ny omröstning.
Den slutade med ett nederlag för regeringen. De rödgröna tillsammans med Sverigedemokraterna röstade nej till att bostadsrättsinnehavare ska få rätt att hyra ut sin bostad i andra hand utan föreningens tillstånd. Röstsiffrorna blev 173-170 till oppositionens fördel. Överraskande deltog även SD-ledamoten Erik Almqvist i omröstningen.
Däremot blev det som väntat ja till en förändrad hyressättning vid andrahandsuthyrning av bostadsrätter och ägt boende, exempelvis en villa. Från och med den första februari har en bostadsrättsinnehavare rätt att ta ut en hyra som motsvarar fyra procent av marknadsvärdet samt månadskostnaden till föreningen. Enligt en uträkning som Hem & Hyra tidigare gjort kan det innebära omkring 18 500 kronor i månaden för en normalstor trea i Stockholms innerstad.
Möjligheten att få tillbaka överhyra retroaktivt försvinner också.
Hyresgästföreningen är kritisk och menar att det i praktiken innebär marknadshyror vid andrahandsuthyrning av bostadsrätter.
– Förslaget kommer att leda till dramatiska hyreshöjningar för dem som måste bo i andrahand. Det kommer dessutom ytterligare försvåra för de 248 000 unga vuxna som i dag saknar bostad. I storstäderna kommer andrahandshyran för en bostadsrätt att fördubblas i attraktiva lägen, säger Pär Svanberg, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.
Bostadsrättskooperationen HSB ser beslutet som en halv seger eftersom föreningens inflytande över andrahandsuthyrning i fastigheten finns kvar. Samtidigt oroas organisationens ordförande Anders Lago för att förändringen kommer leda till kraftigt höjda andrahandshyror.
–Det riskerar i längden att påverka hyressättningen för resten av bostadsmarknaden. Vi tror att regeringen överskattar hur många fler andrahandsuthyrningar det kommer att bli, och det lär bli svårt för ungdomar att betala de hyror man får rätt att ta ut, har Anders Lago tidigare sagt till Hem & Hyra.
Positiva är däremot organisationen Bostadsrätterna, som organiserar bostadsrättsföreningar:
– Slutresultatet av höstens karusell blir det som vi faktiskt framhöll från början: De som hyr ut i andra får möjlighet att ta ut sina kostnader och bostadsrättsföreningarna behåller rätten att pröva andrahandsuthyrningarna, säger vd:n Göran Olsson.