Annons

Nya hyran klar i din kommun

Nyheter Bollnäsbon Ziauddin jublar. Han slipper höjd hyra. Den låga räntan har smittat av sig. Årets hyreshöjningar blir drygt en procent och segslitna tvister har blivit färre.

Efter flera år av segslitna hyresförhandlingar med högt tonläge och många förhandlingar, som inte varit avslutade förrän långt fram på vårkanten, är årets hyresfajt betydligt lugnare. Många av förhandlingarna är klara tidigare än föregående år och de hätska utspelen har lyst med sin frånvaro.

Och det kanske inte är så konstigt. Vid Hem & Hyras pressläggning landade den genomsnittliga hyreshöjningen för 318 bolag på 1,08 procent. 

Läs också30 000 Gävlebor får höjning på över 5 procent för tredje året i rad – "Vi vill inte ha ett Sverige där allmännyttan förfaller"Delad bild: till vänster porträtt på Cathrine Holgersson, vd Gavlegårdarna, i långt ljust hår och mörk överdel, till höger två händer som håller i en bunt sedlar. Gavlegårdarnas hyreshöjning 2025 blir 5,1 procent.

– Det är den lägsta höjningen på nio år så det är klart vi känner oss nöjda. Även yrkandena har varit lägre än tidigare år. Det känns som att det låga ränteläget nu sjunkit in hos bolagen, och vi ser ingen förändring av läget till nästa år, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Ytterligare ett tecken på att 2015 tycks bli en lugn förhandlingsomgång är att antalet ärenden i Hyresmarknadskommittén (HMK) blivit färre. Där avgörs förhandlingar som kört fast lokalt. HMK, som är sammansatt av Hyresgästföreningen och Sabo, de kommunala bostadsbolagens intresseorganisation, har i skrivande stund fått in 19 ärenden, fjärran från förra årets toppnotering på 37 ärenden. 

– Ska vi värna hyressystemet är det bäst att i möjligaste mån komma överens lokalt, det verkar som att båda parter insett det. Oftast träter man om hur mycket underhåll som ska göras. Det är dragspelet vid en förhandling. Taxor och avgifter kan inte någon av parterna styra över, säger Roland Sernlind, förhandlingsansvarig på Sabo.

Annons
Läs ocksåSå mycket höjer värdarna i Uppsala län hyran 2025 – hela listanEn hand håller i sedlar. Mycket tyder på att hyreshöjningarna i Uppsala län kommer att bli rekordhöga även i år.

Även hyrorna för landets 800 000 privatägda lägenheter har förhandlats utan krigsförklaringar. Inga förhandlingar har hittills i år brutit samman och hänvisats till hyresnämnden.

I Stockholm tecknades ett ramavtal med Fastighetsägarna om en höjning med 1,2 procent i början av februari. Sent kan tyckas eftersom avtalet gäller från årsskiftet och många därför får en retroaktiv hyreshöjning, men ändå en månad tidigare än i fjol. 

– Nivån är acceptabel. Vi ville ha en differentierad hyreshöjning men Hyresgästföreningen ville absolut inte det, säger Mikael de Faire, chef förhandlingsverksamheten på Fastighetsägarna i Stockholm. 

Läs ocksåSå mycket höjer värdarna i Västmanland hyran 2025 – hela listanTvå händer håller i sedlar, sedda snett från sidan. Hyreshöjningarna i Västmanlands län väntas bli rekordhöga i år igen.

Bollnäs bostäders hyresgäster behöver inte ligga vakna på nätterna och fundera över den nya hyran. Bolaget kom överens med Hyresgästföreningen om oförändrad hyran redan i början av november. Bolaget hade ett litet behov av att höja, enligt vd:n Lars Åsberg, men låg inflation och god ekonomi gjorde att man gick med på en nolluppgörelse.

Annons

Jättebra tycker vaktmästaren Ziauddin Hussaini som bor i en trea på 84 kvadratmeter tillsammans med hustrun Rahima och barnen Hamida, 16, Mustafa, 14, Masome, 4, och Mahdi, 2.

– Jag är nöjd med Bollnäs bostäder. Är det något som är trasigt kommer bovärden direkt och fixar. Det blir nog något till barnen för pengarna som jag slipper betala i hyra, säger Ziauddin.

Artiklar om enskilda hyresförhandlingar och löpande uppdateringar om nya överenskommelser finns på hemhyra.se/hyra2015.

Fakta: Hyreskarta 2015

Klicka på kartan för att se hur det har gått i årets hyresförhandlingar. För att öppna hela kartan i ett nytt fönster, klicka här.

Färgerna visar hyreshöjningarnas storlek. Grön: 0-0,49%, blå: 0,5-0,99%, lila: 1,0-1,49%, gul: 1,5-1,99%, röd: 2,0% och över. Grafik: Eva Jacobsson.

Fakta: 9 värdarna som höjer mest

Arjeplogshus, Arjeplog: 3,25%

Witalabostäder, Vetlanda: 3,00%

Bankerydshem, Jönköping: 3,00%

Skurupshem, Skurup: 2,50%

Mellerudsbostäder: 2,50%

Bottnaryds bostads, Jönköping: 2,20%

Kindahus Kinda: 2,20%

Tranemobostäder: 2,15%

Bostjärnan, Västerås: 2,02%

Fakta: 10 värdarna som höjer minst

Gullspångsbostäder: 0%

Viskaforshem, Borås: 0%

Bollnäs bostäder Bollnäs: 0%

Kvidingebyggen, Åstorp: 0%

Ljusdalshem, Ljusdal: 0%

Uppsalahem, Uppsala: 0%

Arbetarbostadsfonden, Stockholm: 0%

Botrygg, Göteborg: 0,45%

Bärkehus, Smedjebacken: 0,50%

Ludvikahem: 0,50%

Läs också Hyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyror Hyreshöjningen klar hos Salabostäder – för tre år framåt: ”Viktigt att få en nedåtgående trend”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.