Nya lagen om allmännyttan kan leda till högre hyror
Den två år gamla lagen om kommunala bostadsbolag kan på sikt leda till påtagligt högre hyror. Det skriver Boverket i en rapport om allmännyttans utveckling 2012-2013.
Den nya lagen begränsar kommunernas handlingsfrihet. Numera gäller affärsmässiga principer och normala avkastningskrav. Så var det inte tidigare.
Boverket har frågat bolagen om den nya lagen har lett till ändrad syn på underhåll och modernisering. Drygt 40 procent av bolagen svarar att det blivit vanligare med standardhöjning i samband med renoveringar.
Höjd standard ger rätt att höja hyran mer än vid rent underhåll. Boverket drar slutsatsen att lagen kan leda till att fler hyresgäster får högre hyra än om lagen inte tillkommit.
En tredjedel av bolagen säger att kravet på affärsmässighet påverkar planerna för underhåll och modernisering.
Hyresgästföreningens förhandlingschef Pär Svanberg tycker att Boverket i sin rapport drar alltför stora slutsatser på ett ganska klent underlag.
– Bolagens intresse för standardhöjningar bottnar knappast i den nya lagen. Den kräver inte högsta möjliga avkastning, men den föreskriver affärsmässighet, säger Pär Svanberg.
– Lagen föreskriver dessutom att hyresgästerna ska ha inflytande.
Rapporten nämner inte att ett antal allmännyttiga företag trodde att den nya lagen skulle minska allmänhetens rätt till insyn enligt offentlighetsprincipen. Hem & Hyra brukar publicera de allmännyttiga bostadsbolagens vd-löner, men sju bolag vägrade svara med hänvisning till den nya lagen. Saken har prövats i domstol, som konstaterade att offentlighetsprincipen står fast.
Av Boverkets rapport framgår vidare att de kommunala bostadsbolagens försäljning av lägenheter ökade stort år 2012 jämfört med år 2011. 79 kommuner sålde drygt 10 300 lägenheter, att jämföra med 2011 då 58 kommuner sålde drygt 6 800 lägenheter. Tre av fyra lägenheter såldes 2012 till privata bostadsbolag, vilket var en fördubbling jämfört med 2011.
Antalet omvandlingar till bostadsrätter var oförändrat, eftersom Stockholms stad dragit i bromsen.
Flertalet kommuner säger att de sålt för att få ekonomiskt utrymme för underhåll och upprustning, och för att få pengar till nyproduktion.
Tre av fyra allmännyttiga bostadsbolag har efter den nya lagens införande fått nya direktiv av politikerna. Det gäller framför allt den förväntade avkastningen, som numera kan jämföras med privata bolag.
Från och med 2014 gäller ett nytt redovisningssystem som troligen kommer att påverka allmännyttans underhållsplaner. Nu ska tillgångarnas verkliga värde redovisas, vilket kan leda till problem om det visar sig att något allmännyttigt bolag varit kraftigt övervärderat.