Nybyggnadshyror ska inte kunna sänkas
I mitten av mars gav regeringen förhandlaren Claes Stråth i uppdrag att tillsammans med de tre parterna på hyresmarknaden ta fram förslag för att förbättra dagens hyressättningssystem. Men i förra veckan stod det klart att tre blev två. Fastighetsägarna valde att lämna samtalen, medan Hyresgästföreningen och Sabo fortsatte överläggningarna.
I dag har Claes Stråth lämnat sina förslag till regeringen. Förslag som både Hyresgästföreningen och Sabo ställer sig bakom.
De två största förändringarna är att en spärregel införs så att presumtionshyror, även kallade nyproduktionshyror, inte ska kunna sänkas efter de 15 år som de är undantagna de årliga hyresförhandlingarna och bruksvärdesystemet. Dagens presumtionshyror anses av många bedömare, även inom Hyresgästföreningen, ligga i närheten av de nivåer som marknadshyror skulle innebära.
Sabo, som organiserar det kommunala bostadsbolagen, menar att förslagen är bra för bostadsmarknaden i Sverige.
– Snart går tiden ut för de första presumtionshyrorna och hyresnivåerna kan då komma att prövas genom vanliga bruksvärdesjämförelser. Bland Sabos medlemsföretag finns det en berättigad osäkerhet om vad det kommer innebära för de framtida intäkterna. Jag tycker därför att det här förslaget är bra, säger vd:n Kurt Eliasson.
Inte minst de privata fastighetsägarna har varit irriterade över långdragna hyresförhandlingar. Nu ska det bli slut på segdragna trätor. En spärregel införs så att förhandlingarna ska kunna ta maximalt tre månader. Sedan ska tvisten hamna hos ett skiljenämnd som ska ha en opartisk ordförande. Både Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna ska vara anslutna till skiljenämnden. Det innebär inte att Hyresmarknadskommittén (HMK) som består av Hyresgästföreningen och Sabo, kommer att skrotas. Skiljenämnden ska träda in i de få fall då parterna inte kommit överens efter mangling i HMK.
På den privata sidan ska det krävas någon typ av motsvarande förberedande förhandlingsorgan innan tvisten ska avgöras av skiljenämnden.
Hyresgästföreningen gör också tummen upp. Claes Stråth förslag om en skiljenämnd har varit det som varit tuffast att acceptera, enligt Erik Elmgren, förhandlingschef.
– Nu är det viktigt att vi kan få fram ett tvistlösningsorgan liknande HMK med privatvärdarna, säger Erik Elmgren.
Parterna åtar också att arbeta vidare med systematisk hyressättning, alltså hyror som speglar hyresgästernas värderingar, i hela landet.
– Det är inte fritt valt arbete utifrån det uppdrag som parterna har av lagstiftaren, säger Erik Elmgren.
Även Hyresgästföreningen i Stockholm, där arbetet med systematisk hyressättning har gått trögt, ställer sig positiva till rapporten.
– Vi välkomnar att utredningen slår fast att det kollektiva förhandlingssystemet ska bestå, säger. Med de åtgärder som föreslås i rapporten kommer de årliga förhandlingarna att effektiviseras, tvistelösningen kommer att förbättras, det kommer att bli tydligare hur hyrorna sätts och hur hyresstrukturen ser ut, Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm.
Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo är inte förvånad över rapportens förslag. Det var dessa frågor som diskuterades när organisationen i förra veckan beslöt sig för att lämna samtalen.
– Det är ingen tvekan om att det är bra att regelverket för hur man ska förhandla blir striktare. Förslaget om presumtionshyrorna är också en förbättring. Men dessa förslag löser inte bostadsbristen. För att göra det krävs att påbörjar en avreglering av hyressättningssystemet, säger Reinhold Lennebo.
Mer positiv låter Lennart Weiss, kommersiell direktör på byggbolaget Veidekke:
– Det är bra att man en gång för alla reder ut problematiken med presumtionshyrorna. När det är klarlagt att hyrorna inte kommer att sänkas efter 15 år innebär det att kalkylräntorna kan sättas lägre. Sannolikt gör det att presumtionshyrorna kan bli något lägre. Men jag hade föredragit att bruksvärdessystemet hade setts över bruksvärdessystemet och preciserat faktorer för exempelvis läge och standard, säger Lennart Weiss.