Annons

Så mäter du din kalla lägenhet

Nyheter Kvicksilvret kryper så sakterliga neråt. Tyvärr fryser många hyresgäster även inomhus.
Foto: Gunvor Ekström
Att mäta inomhustemperatur är en halv vetenskap. Förutom angivna riktlinjer ska mätningen ske minst 60 centimeter från innervägg.

Lägsta acceptabla inomhustemperatur är 18 grader. Varmare än så har du inte rätt till – även om Socialstyrelsens rekommenderar att temperaturen ska vara mellan 20 och 23 grader. 18 grader är för kallt, tycker många frusna svenskar.
Men se inte slaget om några grader varmare som förlorat, även om kvicksilvret når upp till miniminivån. Börja med att se till att alla termostater är uppskruvade på max, tipsar Hans Dahlin, energiexpert på Hyresgästföreningen.

– Även om du har 18 grader så tycker jag att man kan kontakta värden och be om höjd värme. Det finns åtgärder för att få din lägenhet varmare som även värden tjänar på. Att täta fönster som drar, exempelvis. Fönsterbyte kan värden också ofta räkna hem ganska fort, men det är såklart en större åtgärd, säger Hans Dahlin.

Annons
Läs ocksåSvårare att möblera inte skäl nog att stoppa extra tjockt element i Joels lägenhetTvådelat foto. Joel Perssons nacke och huvud med keps och glasögon bakifrån plus hans händer, vänster hand måttar upp hur mycket längre det nya elementet skulle sticka ut från väggen där han nu har sin dagbädd. Till höger: närbild på kanten av dagbädden och elementet där men ser att det bara är några få centimeter mellan armstödet/sängramen och elementet. Joel Persson bor i en nybyggd lägenhet och har haft 14 grader hemma. Nu vill hyresvärden installera ett element som är så tjockt att hans kombinerade soffa och säng inte får plats i lägenheten.

Det kan tyckas frestande att sätta igen ventilation där kalluft drar in, men det avråder Hans Dahlin från. Det förstör funktionen för både ventilations- och värmesystemet.
Självklart kan du skaffa ett extra elelement, men tänkt då på att elförbrukningen hamnar på hushållselen, som de allra flesta hyresgäster får bekosta själv. Dessutom är elen i många fall mindre miljövänlig än fjärrvärmen som värmer de allra flesta lägenheters fasta radiatorer.

Du som är i färd med att flytta och inte vill riskera att hamna i en kylig lägenhet har några saker att tänka på i bostadsjakten:
– Lägenheter placerade centralt i huset är ofta varmare än hörnlägenheter högt upp. Vindslägenheter kan också vara dåligt isolerade och dragiga, säger Hans Dahlin.
Räkna också med att nyare hus, byggda från och med mitten av 80-talet och framåt, har betydligt bättre isolering i ytterväggarna än äldre hus, exempelvis de som blev inflyttningsklara under rekordårens dagar, från början av 60-talet till mitten av 70-talet. 

Annons
Läs också Joel hade 14 grader inomhus i nybyggd lägenhet: ”Jag har nog Sveriges mest luftade element” Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Äldre kvinna täcker fönstren med madrasser mot kylan – lever i mörker: "Riskerar frysa ihjäl" Kall lägenhet? Känsliga grupper har rätt till ett varmare hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.