Så ska Hyresgästföreningen få politikerna på rätt kurs
Bostadsfrågor förväntas stå högt upp på den politiska dagordningen inför valet nästa år.
I hälften av landets kommuner råder bostadsbrist, och en ny lagändring för bostadsrättsinnehavare har gjort andrahandsuthyrning till en het potatis.
För att få politikerna på rätt kurs sjösätter Hyresgästföreningen under året sin stora satsning för opinionsbildning – Bostadslyftet.
Genom att synas och höras på både torg och i maktens korridorer hoppas föreningen på en lång rad förändringar som ska gynna hyresrättens försvagade ställning på bostadsmarknaden.
– Målet är att detta ska bli frågor i valrörelsen. Vi vill att de politiska partierna ska ställa upp på våra krav. Att det ska bli resultat, berättar Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman.
Ett av kraven är att införa ett rotavdrag för hyresrätter, för att väga upp det ägda boendets skattemässiga fördelar vid renoveringar. Avdraget är tänkt att uppgå till maximalt 50 000 kronor per lägenhet och år och ska i första hand kunna användas av fastighetsägare vid renoveringar.
Andra krav är att bruksvärdesprincipen och besittningsskyddet bibehålls samt stärks – och att hyresgästerna ska ha inflytande vid ombyggnationer.
I dag tvingas många människor flytta i samband med större renoveringar, på grund av kraftigt höjda hyror.
– Det finns i dag ingen diskussion kring den sociala dimensionen av bostadspolitiken. Hur det påverkar samhället när folk inte har råd att bo kvar hemma, eller inte kan flytta in i nybyggda lägenheter för att de är för dyra, säger Barbro Engman.
Kampanjen Bostadslyftet kommer att få formen av en valrörelse. Hyresgästföreningens företrädare över hela landet ska anstränga sig för att göra sig hörda hos röstare och makthavare.
Den väldiga satsningen skiljer sig i uttryck från varje region.
– Vi har pratat om att ha egna valstugor, dela ut flygblad och ha debattartiklar i tidningarna. En del regioner tänker ha ambulerande husbilar som besöker bostadsområden och torg, berättar Barbro Engman.
I våras beslutade Hyresgästföreningen att öronmärka 54 miljoner kronor för insatser inom opinionsbildning tre år framöver. En avgörande del av denna summa kommer att fokuseras kring Bostadslyftet.
En tidsplan med information och tema kommer troligtvis att vara klar i april.
Det är bråttom att få till stånd förändringar, hävdar Barbro Engman.
– Sverige är i kramp när det gäller att bygga – ändå vill ingen ta tag i problemen. Man spelar Fia med knuff på kliniska spelplaner där människor får agera spelpjäser.
1. Beskatta alla lika. Hyresgästen betalar 2 000 kronor mer i skatt jämfört med en nybyggd villa på grund av missgynnande skatteregler. Slopa fastighetsskatten för hyresrätter.
2. Samma förutsättningar. Vinsterna i kommunala bostadsbolag ska inte användas till att finansiera annan kommunal verksamhet, något som slår mot hyresgästernas hyra.
3. Rotavdrag. Inför ett rotavdrag på maximalt 50 000 kronor per lägenhet och år. Främst för fastighetsägare, men även om hyresgästen betalar för tillval och underhåll.
4. Stärkt bruksvärdesprincip och besittningsskydd. Hyran ska utgå från bostadens kvalitet och hyresgästen ska få bo kvar så länge hyresavtalet uppfylls.
5. Stimulera investeringar. Genom att införa en investeringsstimulans på 150 000 till 250 000 kronor per nybyggd lägenhet skulle nyproduktionerna öka.
6. Miljöslant. Vid satsningar på hållbar utveckling inom miljonprogrammet ska en miljöpremie införas, så att hyrorna hålls på en sådan nivå att folk har råd att bo kvar.
7. Skattefri underhållsfond. Med dagens skattesystem riskerar fastighetsägare att skatta för pengar som avsatts för framtida underhåll.
8. Mer boendemakt. En lagändring som ökar hyresgästers inflytande vid till exempel renoveringar gör att fler har råd att bo kvar.
9. Bättre boendemiljö. Genom bättre samhällsplanering ska människor slippa bli sjuka på grund av sin bostad eller den yttre miljön.
10. Minska påverkan. Energi- och klimatpåverkan inom bostadssektorn måste minska och skadliga ämnen inte byggas in i bostäder.
11. Stöd till svaga. Ekonomiskt svaga kommuner ska få stöd för att hålla sig flytande.
12. Bostadsförmedling. Människor ska inte behöva kontakter eller kontanter för att få bostad. Inför en offentlig bostadskö i varje kommun.
Källa: Hyresgästföreningen