Sabo: Orimligt med hårda uthyrningskrav
För fyra år sedan granskade Hem & Hyra uthyrningskraven hos landets hyresvärdar. Den visade att det var mycket vanligt med krav på hög och fast lön och att man till exempel inte hade betalningsanmäkningar eller skulder. Sammantaget utestängdes på så sätt flera hundra tusen svenskar från att få en vanlig hyresrätt.
De höga trösklarna har blivit allt mer omdiskuterade och nu går organisationen för Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, Sabo, ut med råd om vad de kommunala bolagen bör tänka på när de utarbetar sina uthyrningsregler.
– Reglerna får inte vara för trubbiga. Var och en förtjänar en ordentlig prövning. Vi måste till exempel komma ifrån kraven på fast anställning. Arbetsmarknaden ser inte ut som förr, många har tillfälliga anställningar och det är mycket vanligt att man har fler än en arbetsgivare, säger Lena Johansson på Sabo.
Nolltolerans mot alla typer av skulder och betalningsanmärkningar ifrågasätts också, liksom krav på att man ska ha inkomster som är tre eller fyra gånger högre än hyran.
– Det finns inget självklart samband mellan betalningsvilja och betalningsförmåga. Bostaden är otroligt mycket värd för många och många kan tänka sig att leva lite snålare för att kunna bo bra.
Andra exempel på krav som utestänger många är när bostadsbolagen inte accepterar försörjningsstöd – det som tidigare hette socialbidrag – som inkomst. Då måste kommunen hitta andra lösningar och nyttan med det allmännyttiga bostadsbolaget kan ifrågasättas, enligt Sabo.
– Om man nekar en person att hyra enbart på grund av att personen har försörjningsstöd, så är det svårt att uppnå det samhällsansvar som ett allmännyttigt kommunalt bostadsbolag har, säger Lena Johansson.
Redan nu har en hel del kommunala bostadsbolag valt att sänka kraven. Martin Grander, doktorand vid Malmö högskola, forskar om de kommunala bostadsbolagen och har märkt att dessa frågor är aktuella.
– Många har redan ändrat sina regler i en mer generös riktning. Det främsta skälet är nog att man inser att en viss inkomst och en fast anställning inte garanterar en betalningsvilja. Om man har låga inkomster kan man ändå vara smart och prioritera hyran för att inte riskera kontraktet, säger Martin Grander.