Annons

Se vilka värdar som säger nej till bidrag

Nyheter Var tredje kommunal värd nekar dig bostad om du har socialbidrag. Det drabbade Cornelia i Åstorp. Se hur hårda reglerna är för att få hyra hos 321 värdar i landet.
Foto: André de Loisted
Cornelia Lindén var timanställd som tidningsbud när hon väntade Elicia. Nu är hon tillfälligt arbetslös och kan inte få bostad.

Hem & Hyra har undersökt vilka regler som gäller hos alla landets kommunala bostadsbolag och 32 av de största privata hyresvärdarna. Tillsammans äger de närmare en miljon av landets 1,8 miljoner hyresrätter.
Svaren visar att i princip alla kollar upp din ekonomi innan de erbjuder ett hyreskontrakt. 99 procent gör kreditupplysning. Över hälften begär referenser från tidigare hyresvärdar. En klar majoritet vill ha intyg på vilka inkomster du kommer att ha framöver.
Men kommer inkomsten från socialen så kan det bli avslag:

  • 34 procent av de kommunala hyresvärdarna säger nej till socialbidrag.
  • En tredjedel av de 34 procenten kan acceptera socialbidrag – eller försörjningsstöd som det numera heter – om du kan få någon att gå i borgen. En möjlighet som många med dålig ekonomi saknar.
  • Resten, 23 procent av alla kommunala bolag, säger blankt nej.

Utan bostad och inkomst. Så såg verkligheten ut för 27-åriga Cornelia Lindén i Åstorp när hon bröt upp från Elicias pappa.
Hennes mormor och morfar öppnade sitt hem. Men det är jobbigt att flytta in med ett småbarn till ett pensionärspar som är vant vid lugn och ro. Trots god vilja blir det irritation och konflikter så Cornelia tar med sig dottern och bor hos en kompis ibland.
Hon söker bostad hela tiden.
– Jag har varit ihärdig och ringt runt. Jag försöker motivera bostadsbolagen med att försörjningsstödet bara är tillfälligt. I sommar har jag jobb i tre månader och sedan ska jag plugga i tre år, berättar Cornelia.
Hittills har det inte hjälpt. Inte heller hjälper det att mormor och morfar kan gå i borgen.

Mikael Fors är vd för Åstorps kommunala bostadsbolag Kvidingebyggen. De har nekat socialbidragstagare att teckna kontrakt sedan slutet av 90-talet.
– Då fanns det många tomma lägenheter, man tog in alla hyresgäster man kunde få och andra kommuner skickade hit personer med problem. Många var missbrukare och det drog med sig mycket skadegörelse och kostnader.
Sedan regeln infördes tycker Mikael Fors att den har fungerat bra. De som har försörjningsstöd har ofta fått bostad ändå genom att socialen har gått in och garanterat hyran.
Nu har uthyrningsreglerna ändå börjat diskuteras eftersom Åstorp ska ta emot nyanlända flyktingar. Om de ska kunna hyra hos det kommunala bolaget måste man acceptera etableringsersättning som inkomst. Då kan det vara rimligt att också säga ja till försörjningsstöd.
Grannkommunen Klippans bostadsbolag Treklövern öppnade för personer med socialbidrag i februari.
– Under lång tid har de haft andrahandsavtal via socialförvaltningen. Men det har ju visat sig att de flesta sköter sig alldeles utmärkt så det finns ingen anledning att gå den omvägen, säger Treklöverns vd Ulf Bengtsson.
Det lättar på flera håll. Hem & Hyra undersökte uthyrningsreglerna även 2012. Då sade 27 procent av de kommunala bolagen tvärt nej till försörjningsstöd.
Nu har det alltså minskat till 23 procent och fler bolag svarar att de håller på att se över sina regler.
Frågan har diskuterats alltmer de senaste åren. Kommunerna har ju enligt lagen ett bostadsförsörjningsansvar för sina invånare. Det är därför man byggde upp allmännyttan, de kommunala bostadsbolagen, där alla ska kunna bo.
Om de bolagen inte godkänner att försörjningsstöd är en inkomst så utestängs en utsatt grupp. Det påpekar även allmännyttans egen organisation Sabo.
– Då är det svårt att uppnå det samhällsansvar som ett allmännyttigt kommunalt bostadsbolag har, säger Lena Johansson, som har tagit fram Sabos nya vägledning för uthyrningsregler.

Annons

Där påpekar man att det är hyresgästens betalningsförmåga som är viktig, inte varifrån pengarna kommer.
De 32 privata hyresvärdar som har svarat på Hem & Hyras frågor har i allmänhet hårdare krav än de kommunala bolagen.
Å andra sidan finns det många små privata hyresvärdar som ibland gör mer personliga bedömningar när de skriver på med en ny hyresgäst.

Men inte i Åstorp. Cornelia har fått nej även från privatvärdarna där. När hon hade osäker ekonomi för 6–7 år sedan var det inte alls lika svårt.
– Då fick jag lätt eget kontrakt. Och de borde kunna se att jag alltid har betalat hyran i tid. Den och elen har alltid varit prio ett. Det är ju värre att få hyresskuldstämpel än något annat.
Nu vaknar Elicia i sin lånade säng. Cornelia tar upp henne och håller henne tätt i famnen.
– Jag drömmer om att skapa ett eget hem åt oss.

Annons
Läs ocksåUnik dom: Fritt fram att låta skattepengar gå till svarthyraHem & Hyra har tidigare berättat om Amir som hyrde en lägenhet svart och fick hyran betald av socialtjänsten. Nu har en göteborgare fått sin rätt till hyresbidrag prövad i allra högsta instans.
Fakta: Värdarnas inkomstkrav 2016

I mars 2016 frågade Hem & Hyra alla 299 kommunala bostadsbolag om deras uthyrningsregler. 97 procent har svarat.

Resultaten visar hur de kollar upp och bedömer bostadssökandes inkomster innan de tecknar nya hyresavtal:

99 procent tar kreditupplysning.
64 procent begär intyg på inkomster, till exempel arbetsgivarintyg.
57 procent begär referenser från tidigare hyresvärd.
34 procent säger nej till dem som har försörjningsstöd (socialbidrag). Läs mer här.
28 procent begär att du har en inkomst som är minst tre gånger större än hyran. Läs mer här.
22 procent har inte några inkomstkrav alls.

Se tabeller med alla svar, län för län, här.

”Helt ofattbart!” Läs bostadsministerns kommentar här.

Klicka här för att öppna hela kartan i ett eget fönster och se hur din värd svarade på frågorna.  

Godkänner ni sökande med försörjningsstöd?

Grönt = Ja. Gult = Ibland. Rött = Nej.

Läs också Unik prövning i högsta instans: Ska skattepengar gå till svartuthyrning? Margarita har 78 kronor till mat - nya statliga extrastödet missar de fattigaste familjerna Lånade pengar och for utomlands – ville ha bidrag till hyran Ny dom: Rätt att neka bidrag för nya tapeter - "behövs inte för skälig levnadsnivå"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.