Skyddad natur hinder för byggande
En bidragande orsak till den svåra bostadsbristen i storstäderna är att staten försvårar för kommuner att bygga nya bostäder nära värdefulla områden som ska skyddas från påtaglig skada, så kallade riksintressen.
Det hävdar Riksrevisionen i en färsk granskning av bostadssituationen. Systemet för att hantera riksintressen är inte anpassat till en situation med bostadsbrist och osäkra processer avskräcker kommunen från att bygga i anslutning till särskilda intressen, skriver myndigheten.
En orsak är att länsstyrelserna inte ger kommunerna tillräckligt tydliga besked om hur och var nya bostäder kan uppföras, varför exploatörer inte vågar chansa på att sätta spaden i marken.
I över 60 procent av kommunerna som dras med bostadsbrist har statens hantering hindrat byggandet av nya bostäder minst en gång de senaste tre åren, skriver Riksrevisionen.
– Här har vi ett exempel på att ingen av de statliga aktörerna har tagit sitt ansvar. Konsekvensen blir att planprocessen förlängs, försvåras och fördyras och att det byggs färre bostäder, säger riksrevisor Jan Landahl.
Underlagen som beskriver riksintressen är över 30 år gamla och därmed kraftigt daterade. Riksrevisionen vill därför att länssyrelserna arbetar om sina beskrivningar av landets riksintressen, och vad ”påtaglig skada” egentligen innebär.
– Med tanke på bostadsbristen på många håll i landet är det viktigt att staten inte onödigt försvårar för kommunerna att planera bostäder, säger Jan Landahl.
Förra månaden skrev Hem & Hyra om att mindre miljöfokus skulle ge billigare bostäder.
I en forskningsrapport från SNS skriver tre professorer vid Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad vid KTH att miljökraven blir ofta svårforcerade hinder. Under de senaste decennierna har antalet områden som anses vara riksintressen, det vill säga nationellt viktiga och därför skyddade från bebyggelse, ökat runt om i landet. Dessa borde bli lättare att ompröva och inrättas med större restriktivitet, skriver forskarna.
På samma sätt borde miljöaspekten gå att tona ner vid produktion av vissa bostäder. Energieffektiva och miljövänliga byggen slutar i regel med stora prislappar – som inte alla har råd att betala, resonerar Göran Cars.
– Ingen talar i dag om det sociala bostadsbyggandet. Att alla ska få en plats att bo. Miljösatsningar är perfekta ur miljösynpunkt, men man måste vara höginkomsttagare för att ens tänka tanken att flytta in.