Annons

Svårt att ta fram bättre hyresstatistik

Nyheter Konsumenterna kan behöva bättre hyresstatistik, enligt bostadsministern. Nu har Boverket utrett om och i så fall hur det skulle kunna fungera.

I augusti fick Boverket uppdraget att snabbutreda statistik om hyrorna både på förstahands- och andrahandsmarknaden.  Läs om uppdraget här.

– Konsumenterna måste få större möjligheter att bedöma vad som är en rimlig hyra och vi behöver självklart följa upp de lagförändringar som genomförts, sade bostadsminister Stefan Attefall (KD) till Hem & Hyra.

Läs ocksåKommunerna mjölkar bostadsbolagen – över en halv miljard i värdeöverföringarPengar från allmännyttiga bostadsbolag går bland annat till övervakningskameror och simhall.

Jan Henriksson, utredare på Boverket, har kommit fram till att det är lättare sagt än gjort.

Visserligen kan Statistiska centralbyrån, SCB, ta fram hyresuppgifter på varenda lägenhet om staten är villig att betala 50 – 70 miljoner kronor, men då blir det bara en siffra för hyresnivån. Om statistiken ska vara till nytta för konsumenterna så vill de också veta vad de får för pengarna.

– Jag kanske är beredd att betala en halv miljon för en Porsche, men knappast för en Lada. Även bostadssökande behöver information om lägenhetens egenskaper för att kunna göra en relevant bedömnin, säger Jan Henriksson.

Annons
Läs ocksåSå mycket höjer värdarna i Uppsala län hyran 2025 – hela listanEn hand håller i sedlar. Mycket tyder på att hyreshöjningarna i Uppsala län kommer att bli rekordhöga även i år.

I så fall måste olika bruksvärdesfaktorer, till exempel standard, utrusning, hiss, balkong och läge vägas in i statistiken. Det blir både mycket svårt och mycket dyrt att hämta in alla dess uppgifter. Om det ska vara en central statistik för hela landet måste dessutom någon avgöra vilka faktorer som ska räknas och hur de ska viktas.

– I dag kan det skilja sig mellan – och även inom – kommunerna vilka faktorer hyressättningen utgår från. Om staten skulle komma med centrala normer skulle det kunna bli något helt annat än de redan framförhandlade hyrorna som man har kommit överens om. Det skulle bara inte gå, säger Jan Henriksson.

I stället för att bygga upp en helt ny, central statistik föreslår han att bostadsmarknadens parter i så fall  involveras och att man undersöker möjligheten att använda deras regionala hyresdatabaser.

Läs ocksåRapport: Trots rekordhöga hyreskrav – privata värdar gör fortsatt vinst: ”Lönsam bransch”

Samtidigt bedömer Boverket att konsumenter skulle ha mer nytta av hyresstatistik på andrahandsmarknaden. Sedan det blev tillåtet att ta ut friare hyror för ägda bostäder för ett år sedan har hyrorna i andrahandssannonser höjts kraftigt och varitationerna är stora.

För att få in statistik om verkliga andrahandshyror skulle det dock behövas en lag om uppgiftsplikt och det är många negativa till. Dessutom skulle det innebära höga kostnader, konstaterar utredaren.

Annons

– Eventuellt kan man gå vidare med den statistik som annonssajterna Blocket och Bostad Direkt har. Det är den enda möjlighet jag ser i dag, men den statistiken har brister och måste i så fall utvecklas, säger Jan Henriksson.

Rapporten har lämnats till regeringen. Läs hela rapporten här.

Läs också Värd tog ut halv miljon i överhyra – hyresgästen Lars: "Dålig stil" Därför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.