Var sjunde värd säger nej om du inte har fast jobb
Det är med van blick Sara Petersen, 26, ser sig om i Icabutiken i Nynäshamn. Hon har jobbat i en likadan butik i Linköping i sex år. Först förra hösten fick hon en tillsvidareanställning på 68 procent. Innan dess var det olika former av vikariat, timanställningar och korta kontrakt som gällde.
– Ett tag hade jag kontrakt på att jobba en helg i månaden, men var hela tiden beredd att kallas in på pass via sms. Det var den värsta tiden, jag kunde aldrig planera någonting.
Sara Petersen delar sin erfarenhet med hundratusentals unga. Förändringen av arbetsmarknaden har gått snabbt och det är nu mer regel än undantag att de som jobbar har osäkra anställningsformer.
Det är alltså en stor grupp flygfärdiga unga som inte kan visa att de har fast jobb när de söker lägenhet. Ändå har var sjunde hyresvärd det som krav.
Vanligast är det bland de privata värdarna: var tredje kräver tillsvidareanställning. Men även bland allmännyttiga, kommunala bolag dyker kravet upp. Till exempel hos Nykvarnsbostäder.
– Jag kan tycka det är rimligt att säkerställa så långt det går att vi får in våra hyror. Sedan finns det de som hamnar mellan stolarna och det är självklart inte bra, säger vd Ann Johansson och tillägger att bolaget ska bygga studentbostäder och ungdomsbostäder och att där måste förstås reglerna se annorlunda ut.
Sara Petersen fick ändå lägenhet tack vare att hennes pappa kunde gå i borgen. Likadant var det för Daniel Söderberg Talebi, 23.
– Vi har tur, vi som har någon som kan och vill gå i borgen. De flesta har inte det, säger han.
Daniel Söderberg Talebi är ungdomsrepresentant i Handels förbundsstyrelse. När vi träffas är han och Sara Petersen i Nynäshamn på en facklig ungdomskonferens och de tillfälliga otrygga anställningsformerna är en brännande aktuell fråga.
– Det påverkar hela livet. Man kan inte få trygg ekonomi, inte få bostad, inte bilda familj. Det är ett orimligt krav i dag att man ska ha fast jobb men framför allt är det orimligt att så många har så otrygga anställningar.
Här kan du se vilka bolag som kräver fast anställning.
Hem & Hyra skickade en enkät till alla kommunala bostadsbolag och de fem största privata bostadsbolagen i varje län. Vi frågade vilka regler de tillämpar när de ska godkänna nya hyresgäster.
96 procent av dem kommunala och 71 procent av de privata svarade på enkäten – totalt 339 bolag. Svaren visar att:
96 procent tar kreditupplysning.
86 procent godkänner inte hyresskulder.
30 procent accepterar inte försörjningsstöd.
27 procent accepterar inte betalningsanmärkningar
23 procent godkänner inte tidigare skulder.
14 procent kräver fast anställning.
Läs mer om undersökningen här.