Annons

Besvikelsen är stor på Hemlösas hus

Nyheter Föreståndaren Carina Tegnér på Hemlösas hus är besviken på att de måste stänga. Hon tror att en lösning hade varit om socialen och psykiatrin hade varit aktiva på Hemlösas hus.
Carina Tegnér är föreståndare vid Hemlösas hus i Helsingborg. Foto: Gry Berglind

− Vi borde samarbeta och komplettera varandra istället för att vi ska tvingas lägga ned vår verksamhet redan den 15 oktober. Jag önskar att vi hade fått samma ekonomiska bidrag som tidigare år. Då hade vi kunnat köra fram till september 2015.

Carina Tegnérs besvikelse går inte att ta miste på. Hon är inte bara besviken. Hon är arg. Hem & Hyra skrev i förra veckan om att Hemlösas hus i Helsingborg stänger sin verksamhet redan i oktober och nu har 14 anställda varslats. Orsaken är minskat föreningsbidrag från socialnämnden.

Läs ocksåJamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt"En ung man i mörkblå jacka. rosa T-shirt och svarta mjukbyxor står i en port och håller upp dörren med högerhanden. Den andra har han i byxfickan. Dörren är vit och huset är ett grönmålat trähus. Han ler lätt och tittar i n i kameran. Rödlätt hår.

Carina Tegnér är kritisk till att socialnämnden valt att inte ge dem samma bidrag som tidigare år speciellt med tanke på att antalet hemlösa ökat det senaste året.

− Jag förstår ingenting. Socialtjänsten redovisar en vinst på 18 miljoner kronor ändå vill socialnämnden pruta på våra tjänster. Vi kostar mindre än deras eget akutboende Fenix. Vi har lika många platser men får 3,75 miljoner kronor per år medan Fenix får cirka åtta miljoner per år. Vi får in en miljon kronor varje år från ideella krafter. Dessutom får vi mat, kläder och annat som skänks. Tack vare de insatserna har kommunen kommit billigt undan.

Ett av kommunens argument till att stänga Hemlösas hus är att det är utformat som ett härbärge med stora sovsalar och att det är kravlöst. Det anses skapa en inlåsningseffekt med allt för få som tar sig vidare till eget boende. Carina Tegnér menar att det visst ställs krav som drogfrihet, icke våld och efter var och ens förmåga hjälper gästerna till med olika sysslor. Hon är dock inte nöjd över lösningen med de stora sovsalarna och menar att om kommunen ökat sitt bidrag hade de mer än gärna byggt enkelrum åt alla. I grunden tror hon att detta är en maktfråga och att kommunen vill ha bort Hemlösas hus.

Läs ocksåFå kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"En kvinna vid en vägg av trä och en dörr.

− Jag tror att de vill ha bort oss. De vill ha makt och kontroll över den här frågan. Vi är alldeles för ifrågasättande och vi går ut i media dessutom. Annars hade vi ju kunnat lösa det här på massa olika sätt.

Annons

Hon poängterar att styrkan hos Hemlösas hus är att de inte är en myndighet och att de främst av allt möter hemlösa som människor. Först när de skapat ett förtroende börjar de prata om vilka problem deras gäster har och vilka lösningar som skulle kunna vara aktuella.

− Jag tror det hade varit framgångsrikt om socialen och psykiatrin hade kommit till Hemlösas hus och jobbat. Ett sådant samarbete tror jag hade gynnat de hemlösa. Det är väldigt få socialsekreterare som kommit hit och någon från psykiatrin har jag aldrig sett. 90 procent av våra gäster är redan kända hos socialen. Men de har straffat ut sig av olika anledningar. Många har dubbeldiagnoser. Det kan vara allt från psykiska sjukdomar till funktionsnedsättning. Vi har att göra med en grupp människor som har en tung problematik och de klarar inte alltid av myndigheters krav.

Läs ocksåVandrar tillsammans för ökad botrygghet: "Minskar fördomar mot socialtjänsten"Hyresgästen Hans Nilsson fick påhälsning av Mia Schagerholm, uthyrare på Bengtsforshus, Diana Rörström, förtroendevald, Mia Kjellsson, folkrörelseutvecklare på Hyresgästföreningen, Bachir Sulaiman, som jobbar med arbete- och integration, samt Olle Vister, fältsekreterare på Bengtsfors kommun.

Hon tycker att socialtjänsten många gånger är för fyrkantig och byråkratisk. Carina Tegnér har själv jobbat som socialsekreterare i Helsingborg och vet hur systemet fungerar. Hon nämner som exempel att många hemlösa har hundar. Om de bor på något av socialens boende är husdjur förbjudna och om de ska bo där innebär det att djuren måste avlivas. Ett etablerat kärlekspar får inte heller bo tillsammans. Det gör att många par och djurägare föredrar att bo utomhus.

− Vi är ingen myndighet. Vi tillåter djur och vi tillåter att etablerade par får dela sovrum. Vi tror det är viktigt för individerna som kommer hit. Här behöver du inte vara ett ärende hos socialtjänsten för att få hjälp. Hit kommer människor för att de har ett akut behov.

Varför är du så kritisk mot kommunen? Är det inte bra att de tar sitt ansvar och bygger ett nytt akutboende för hemlösa?

Annons

− De har inte klarat av den här gruppen hitintills med tanke på att 90 procent av våra gäster straffat ut sig från boenden som socialtjänsten haft. Vad är det som förändrats nu som gör att de är lämpliga?

Läs också Socialtjänsten kunde hjälpa till med hyresskulden – ändå blev Eva uppsagd Barnfamilj vräks efter socialtjänstens miss – fyrabarnsmamman: ”Det stressar mig varje dag”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.