Debatt i mobil lägenhet

Lund Om det blir maktskifte i kommunen i höstens val tyder mycket på att Lund får en kommunal bostadsförmedling.
Foto: Kristina Wahlgren
, , ,

Moa Fröjdh Falck, 18 år, och Mimmi Onsum, 19 år, trängs i vanliga fall i en tvåa i andra hand tillsammans med ytterligare två kompisar. Så på så vis var det ingen större skillnad att tillbringa natten i Hyresgästföreningens lilla mobila lägenhet på Stortorget i Lund. Möjligtvis var det något kallare och det var inte förrän de vaknade som de upptäckte att det fanns en varmluftsfläkt i lägenheten.

– Våra kompisar kom förbi med duntäcke, sa Mimmi Onsum.

Läs ocksåHyresvärd polisanmäls för olaga hot av anställd på HyresgästföreningenEn tvådelad bild som visar en ung man med allvarlig min och mörka kläder som står på en gata med människor i bakgrunden samt ett vitt tvåvåningshus.

Mimmi sover i vanliga fall på en soffa – här fick hon i alla fall en tältsäng. Förhoppningen var att uppmärksamma bostadsbristen generellt och i synnerhet i samband med terminsstart.

– Att sova här var så klart en rolig grej men det viktiga är att uppmärksamma bostadsbristen. Det finns alldeles för få bostäder och det som byggs är alldeles för dyrt, sa Mimmi Onsum.

Hyresgästföreningen ordnade på onsdagsmorgonen en bostadspolitisk debatt i lägenheten där de passade på att föra fram sina krav på en kommunal bostadsförmedling och mer byggande. På plats fanns Anders Almgren (S), oppositionsråd, Christer Wallin (M), kommunalråd, och Hanna Gunnarsson (V), ledamot i kommunstyrelsen. Vänsterpartiets motion om att införa en kommunal bostadsförmedling har tidigare röstats ner i kommunfullmäktige men Hanna Gunnarsson öppnade nu för att åter förslå en bostadsförmedling. Anders Almgren var positiv även om han poängterade vikten av att få med sig andra aktörer, som Hyresgästföreningen och privata hyresvärdar. Christer Wallin såg dock ingen poäng med någon bostadsförmedling.

Läs ocksåOro när kommunala Eidar säljer deras hem: "Vad kommer hända med hyran?"Området Citronfjärilen på Lextorp och hyresgästen Manuela Memedovic.

– Vi lade ner bostadsförmedlingen 1992 för att den inte fungerade och det finns inget som tyder på att fastighetsägarna är intresserade av någon. I så fall hade det ju funnits en, sa Christer Wallin.

Alla var överens om att det behöver byggas mer även om lösningarna såg lite olika ut. Christer Wallin påtalade att det redan finns detaljplaner för att börja bygga 4 000 nya bostäder. Byggstart skulle kunna ske inom åtta veckor. Anders Almgren undrade då varför det inte börjar byggas. Han menade att kommunen måste kunna ställa krav på byggherrarna och att man också ska vara generös med att upplåta mark med tomträtt.

– Kan vi upplåta mark för 1 000 kronor per år till MAX IV kan vi göra det billigt till dem som vill bygga hyresrätter, studentbostäder och ungdomsbostäder, sa Anders Almgren.

Läs ocksåDe kan inte söka lägenheter med lägre hyra än de har – pensionerna är för lågaTvå kvinnor.

Läs mer:

Kräver bostadsförmedling i Lund

 

Läs också Unik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030 Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.