En död man kallades till rätten
Paret försvann vid årsskiftet 2012-2013. Mannen rapportarades avliden efter några månader, polisen söker fortfarande efter kvinnan. Tjeckiska dokument visar att båda två avled i mars 2013.
Här läser du om vad som hände.
Kvinnan fick pension och hennes hyra betalades regelbundet via autogiro. MKB var nöjda och hade ingen anledning att söka upp henne förrän grannarna blev oroliga. I mannens fall fanns ingen sådan betalningslösning och bostadsrättsföreningen kopplade snabbt in Kronofogden när betalningarna uteblev.
Efter en lång rättsprocess kom domen: lägenheten på blev Håkanstorp förverkad och mannen var tvungen att flytta. Det var under hösten 2014 och är något som inte borde kunna ha skett. Dödsintyget hade redan kommit in via Sveriges ambassad i Tjeckien och låg hos Skatteverket. Men det tog nästan ett och ett halvt år innan myndigheten registrerade uppgiften. Rättsprocessen var fortfarande i full gång.
En död man kallades till rätten trots att det inte borde ha varit omöjligt.
– Jag vill inte uttala mig om hur andra har agerat men det är olyckligt att man meddelar en dom mot en avliden samtidigt som uppgifterna om det finns i systemet, säger rådmannen Joakim Westerlund hanterade målet i Malmö tingsrätt.
– Hade det varit så att vi hade fått veta att han var avliden hade vi haft skyldighet att fråga om dödsboägaren ville ta över hans talan, säger han.
Utgången av målet hade sannolikt blivit den samma, men processen hade tagit längre tid. Domstolen skulle tvingats söka dödsboägaren, hustrun i det här fallet, för att ge henne möjlighet att betala skulderna och på så sätt behålla bostadsrätten. Men eftersom uppgiften om mannens dödsfall inte kom fram i tid dröjde det ytterligare två år innan någon myndighetsperson ställde sig frågan var mannens hustru fanns.
Bostadsrätten såldes hösten 2015 på exekutiv auktion för 740 000 kronor.