Annons

Har tvångförvaltats i sex år – nu blir det tre år till

Eslöv Hyresgästföreningen har begärt fortsatt tvångsförvaltning av två fastigheter i Eslöv. Ägaren Lars-Åke Håkansson håller sig borta. Beslut tas av hyresnämnden i maj.

I sex år har de båda fastigheterna på Fågelsångsvägen 6 samt på Norregatan 16 tvångsförvaltats. Orsaken är eftersatt underhåll och ett stort antal åtgärdsföreläggande. Totalt rör det sig om 9 lägenheter.

Tvångsförvaltningen förlängdes i maj 2011 till den 22 maj 2014 och nu är det alltså dags för en ny treårsperiod. Hyresgästföreningen Region norra Skåne har på de boendes uppmaning skickat in en ny ansökan till hyresnämnden med begäran om fortsatt tvångsförvaltning i ytterligare tre år.

Läs ocksåVärden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor

− Värden har inte kontaktat oss eller visat något som helst intresse angående sin fastighet. Han har heller inte framfört några planer på försäljning som enligt oss vore den bästa lösningen. Det normala är att fastighetsägaren förändrar sitt beteende eller säljer fastigheten. Det är ju hyresgästerna som hamnar i kläm men det är bättre att tvångsförvalta så att de åtminstone har en värd som de kan göra en felanmälan till, säger Lillemor Nordhöj, jurist vid Hyresgästföreningen.

BA BYGG fastigheter i Eslöv var de som tog över skötseln av de båda fastigheterna. De har även accepterat en fortsatt förvaltning på 3 år.

− Vi tog oss an förvaltningen för att vi tyckte det var en spännande utmaning. Men den största anledningen var att vi kände oss lite stolta över att bli tillfrågade. Och tog det som ett kvitto på att vi själva sköter oss bra mot våra hyresgäster och Hyresgästföreningen, säger Stefan Andersson, förvaltare vid BA BYGG fastigheter.

Annons
Läs ocksåSvårare att möblera inte skäl nog att stoppa extra tjockt element i Joels lägenhetTvådelat foto. Joel Perssons nacke och huvud med keps och glasögon bakifrån plus hans händer, vänster hand måttar upp hur mycket längre det nya elementet skulle sticka ut från väggen där han nu har sin dagbädd. Till höger: närbild på kanten av dagbädden och elementet där men ser att det bara är några få centimeter mellan armstödet/sängramen och elementet. Joel Persson bor i en nybyggd lägenhet och har haft 14 grader hemma. Nu vill hyresvärden installera ett element som är så tjockt att hans kombinerade soffa och säng inte får plats i lägenheten.

− Det är ju inte så att man tjänar pengar på att ta över en förvaltning. I början trodde vi att vi kunde köpa fastigheten men den diskussionen tog slut rätt fort och vi har inte haft kontakt med ägaren sedan 2008.

När de tog över förvaltningen fanns det i princip enbart hyrespengarna att laborera med så alla åtgärdsförelägganden är inte utförda. Däremot har de satt in fjärrvärme, fixat förråd och rustat upp en tvättstuga som det varit en brand i. De har även satt in elmätare i varje lägenhet, rustat upp ett kök och satt in nya tvättmaskiner och torktumlare.

− Vi har försökt arbeta för att det ska bli så normala fastigheter som möjligt men det är fortfarande mycket brister och underhållet är eftersatt. På ena huset behöver taket bytas ut för att det läcker in men vi kan inte investera mer än vad vi redan gör. Husen kan säljas när som helst och då går våra pengar upp i rök.

Läs ocksåKan bli 14-årigt rekord - Skånes värsta hyresvärd hotas av fortsatt tvångsförvaltningLars-Åke Håkansson, tvångsförvaltad hyresvärd i lund

Varför tror du att fastighetsägaren inte kontaktar er eller visar något intresse för att ta över förvaltningen?

Annons

− Jag vet inte. Vi har trott att han skulle sälja men han gör ju inte det så frågan är hur länge han håller ut. Man kan säga att han har en billig förvaltning. Han äger ju fortfarande fastigheterna och de stiger i värde varje år. Men jag vet inte om han ser det så. Det hade varit intressant att veta hur han tänker.

Lars-Åke Håkansson är känd hos hyresnämnden sedan tidigare. Hans fastighet på Pilegatan i Lund tvångsförvaltades 2011. Den fastigheten är numera såld. Hans fastighet på Örnvägen 12 A i Lund är också satt under tvångsförvaltning till oktober 2015. Hem & Hyra har försökt nå Lars-Åke Håkansson för en kommentar.

Fakta: Tvångsförvaltning

En tvångsförvaltning innebär att fastighetsägaren inte får ta emot några hyror eller sköta om sin fastighet. I princip är hans eller hennes roll begränsad till att vara ägare till fastigheten. En tvångsförvaltning utfärdas under en tidsbestämd period men kan förlängas hur länge som helst. Om fastigheten säljs får den nya köparen ansöka hos hyresnämnden om att tvångsförvaltningen ska upphöra.

Läs också Mimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst” Dubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.