Helsingborgshems renovering togs upp i hyresnämnden
Hyrorna på Mellersta Stenbockgatan höjs med mellan 33 och 50 procent. Hyreshöjningarna är dock en förhandlingssak vilket hyresnämndens ordförande tidigt i sammanträdet påpekade. Nämnden prövar heller inte det planerande stambytet, som är en så kallat underhållsåtgärd.
– Så klart behövs det göras ett stambyte men att byta ut ett väl fungerade kök, jag förstår inte, sa Helle Andersen.
– Varför riva ut alla köksskåp som är helt användbara, det är ren kapitalförstöring, sa Ulf Nilsson.
Tomas Andersson menade att tvärtom mot standardförbättring kommer han att få en standarförsämring när bland annat badkar försvinner.
Helsingborgshem har ansökt om tillstånd för renoveringarna och visade upp en lång lista med allt från fläktsystem till säkerhetsdörrar.
Hyresgäster som inte godkänner planerade renoveringar kan få sin sak prövad i hyresnämnden. Efteråt kände dock hyresgästerna att de mest hade blivit tillrättavisade.
– Det kändes som ett spel för gallerierna, säger Tomas Andersson.
Hyresnämndens beslut kommer den andra oktober.
Läsa också: Totalrenovering avgörs i hyresnämnden och Renovering höjer hyran med upp till 50 procent.
Enligt hyreslagen måste värden informera om större renoveringar och hyresgästerna ge sitt godkännande. Om någon inte godkänner måste hyresvärden söka tillstånd hos hyresnämnden där ett sammanträde äger rum.
Hyresgäster som inte svarar värden anses ha invändningar.
Det har visat sig att hyresnämnden i de flesta fall beslutar till värdens fördel.
Nämnden tar inte alls ställning till hur hyrorna förändras bara om själva ombyggnaden är ”skälig”. De nya hyrorna är en förhandlingssak.