Annons

Hem & Hyra granskar: Omöjligt stoppa större renovering

Skåne På fem år har hyresgäster i Skåne cirka hundra gånger gått till hyresnämnden för att stoppa en renovering. En förkrossande majoritet av ärendena har beslutats till värdens fördel.
Foto: Petra Martinsson
Tomas Andersen och Helle Andersson försökte ända in i det sista stoppa värden från att renovera deras lägenheter. Men ingenstans fick de gehör trots att de drabbades av hyreshöjningar på 50-60 procent. Foto: Petra Martinsson

På pappret ser det ut som om hyresgästen kan påverka. Hyresvärden får inte gå in och renovera en lägenhet utan att hyresgästen ger sitt godkännande. Men verkligheten är en annan, visar Hem & Hyras granskning av samtliga fall som har behandlats i hyresnämnden i Malmö under åren 2010-2014. Här hamnar alla ärenden som rör Skåne.

Under tidsperioden har 97 renoveringar (standard och hyreshöjande) behandlats i hyresnämnden. Med undantag för något enstaka fall, har hyresnämnden dömt till värdens fördel. Det har ofta handlat om större renoveringar av till exempel kök, badrum och elsystem där hyrorna har höjts ganska rejält. Några av dessa förlikades och många drogs tillbaka. I cirka hälften av fallen har hyresnämnden kommit med ett formellt beslut.

Läs ocksåHyresgäst blev uppsagd två gånger – får halv miljon och fyra eldstäder i förlikning

Från början har många hundra hyresgäster varit inblandade men under processen, där fastighetsägarna lobbar för att få igenom sina planer, har många försvunnit. Få har sedan fysiskt kommit till sammanträdena.

Helle Andersen och Tomas Andersson i Helsingborg drev sitt ärende ända till Svea hovrätt, som utan att ha träffat dem, utan genom skriftsväxling, beslutade till värdens fördel.

– Det finns ingen trygghet att bo i en hyresrätt längre, som jag alltid har trott att det fanns, säger Tomas Andersson.
Han tycker att han och grannen Helle Andersen har varit helt rättslösa i sin kamp.

Läs ocksåHyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyrorJacop Lindholm, halvkroppsporträtt, står med korslagda armar i en mörk tshirt framför en vitmålad gungställning inhängad med ett vitmålat staket. Han och grannarna har reagerat över att brister åtgärdats på ett slarvigt sätt.

Hyresgästföreningen i norra Skåne har hittills sällan stöttat sina medlemmar. Orsakerna är flera. Som att de flesta i ett hus brukar vara för en renovering och därför är det fel att stötta en minoritet som säger nej. En annan är att erfarenheten att hyresnämnden alltid dömer till värdens fördel.

Annons

Hyresgästföreningen i södra Skåne har tvärtom haft som princip att alltid företräda sina medlemmar vid den här typen av ärenden om de själva begärt det. Men några större framgångar har föreningen inte haft i hyresnämnden.

– Hyresnämnden är för generös mot fastighetsvärden i sin tillämpning av lagstiftningen. Man utgår från att värden är den som vet bäst och ifrågasätter aldrig sådant som att hyresgäster i allmänhet alltid skulle vilja ha helkaklat, helt ny skåpinredning i kök, handdukstork och liknande, säger Mats Lindahl, chefsjurist på Hyresgästföreningen Region södra Skåne.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

Nu har Hyresgästföreningen antagit en nationell strategi för att öka hyresgästernas inflytande vid ombyggnader och för att se till att medlemmar över landet får samma service och hjälp oavsett vilken region de är medlemmar i. Föreningen ska arbeta för att hyresgästerna tidigt ska få information om renoveringsplaner och kunna göra sina röster hörda genom så kallade samråd med hyresvärden. Vägrar fastighetsägarna är tanken att oftare gå till nämnden.

– Då ska vi vara så besvärliga som möjligt. Då får vi ta det till hyresnämnden. Och vi ska avhålla oss från att teckna överenskommelser där vi menar att hyrorna är för höga, säger Mats Lindahl.

Han menar att värdarna har mycket att tjäna på att släppa in de boende i ombyggnadsprocessen.

Annons

– De som vet bäst vad de vill ha är rimligen hyresgästerna själva.

Trots att hyresgästerna nästan aldrig får rätt menar hyresnämnden att det visst finns ett hyresgästinflytande. Mer om det kan du läsa här.

Mer om hur Tomas Andersson och Helle Andersen upplever vad de har gått igenom kan du läsa här.

Fakta: Därför säger hyresgäster nej

”Det behövs ingen renovering”. ”Jag kommer inte ha råd att bo kvar”. ”Okej att det renoveras med det borde inte höja hyran, det borde vara underhåll vilket jag betalar för med min hyra”. Det är vanliga argument från hyresgäster som inte godkänner sin värds renoveringsplaner.

Läs också Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.