Annons

Höganäshem kanbygga kooperativt

Höganäs När Höganäshem bygger nytt kan det bli kooperativa hyresrätter. En boendeform som Hyresgästföreningen är tveksam till.

När Höganäshem bygger nytt i kvarteret Lugnet kan det bli kooperativa hyresrätter. I stort handlar det om att hyresgästerna lägger en insats, får lägre hyra och mer inflytande. Enligt Höganäshem skulle detta vara ett sätt för dem att bredda sitt utbud och kanske öka omsättningen bland lägenheterna, så att de passar individerna och familjerna bättre.

– Fördelarna är att hyrorna blir lägre, och att engagemanget kan bli större, säger Magnus Nordström, ekonomichef på Höganäshem.

Läs ocksåSå skapade de sin kooperativa hyresrättsförening: "Det blev så bra"Engagerade. Ola Dahlgren, Anna Greta Holmgren och Åke Sandström har på olika sätt varit med och utformat, drivit och skapat boendena, i en kooperativ hyresrättsförening.

Men han ser också nackdelar.
–  Det blir en barriär, alla kan inte, så att säga, köpa en hyresrätt.

Annons

Frågan har väckts på ledningsnivå, diskuterats bland politikerna i Höganäshems styrelse och ska nu utredas närmare. Summor som diskuteras är insatser på cirka en halv miljon, vilket skulle kunna sänka hyran för en normaltrea med cirka 2000 kronor i månaden.

Hyresgästföreningen är tveksam till kooperativa hyresrätter.
– För att hyresgästerna har en tveksam inställning. Felet är ofta att initiativet inte kommer från de boende, utan uppifrån, säger Barbro Engman, förbundsordförande på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåMuralmålaren Massimo gör konst att leva iEn man framför en fasad till ett hus med en fasadmålning på.

Hon menar att tveksamheterna bland annat beror på att insatsen, som ofta blir hög, inte ger någonting tillbaka. Den dagen man flyttar får man pengarna tillbaka men ingenting mer, inte ens ränta. Kooperativa hyresrätter har hittills inte fått något större genomslag i Sverige.

Annons

Höganäshem kommer att genomföra en enkät i det aktuella området och eventuellt bland de som står i bostadskön för att se om det finns något intresse. Byggstart för de planerade 35 lägenheterna blir tidigast nästa år.

Fakta: Så hög är ofta insatsen

Enligt Sabo finns det bland deras medlemmar cirka 50 föreningar som driver kooperativa hyresrätter, som är ett mellanting mellan bostadsrätt och hyresrätt. Uppskattnings finns det i Sverige ytterligare 20-25 föreningar bland privata fastighetsägare.
Hyresgästen lägger en insats som fås tillbaka vid flytt, lägenheten kan inte säljas. Enligt Sabo ligger insatsen oftast mellan 3000–8000 kronor per kvadratmeter. Orsaken till att hyran blir lägre är att insatsen går som lån till byggherren som i sin tur inte behöver ta så stora lån som annars hade krävts.
Sabo står för Sveriges allmännyttiga bostadsföretag och är de kommunala bostadsbolagens organisation.

Läs också Kooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och risker Ingrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock" Nya kooperativa hyresrätter i Mellerud - insats på 765 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.