Hon lurades av nätbedragaren – polisen lade ner utredningen
En lägenhet på Rosengård, annonser på nätet, en utpekad bedragare och en rad lurade bostadssökande.
Tidigare i veckan kunde Hem & hyra berätta att utredningen runt flera av anmälningarna från förra sommaren har gått in i ett slutskede och att åklagare snart ska ta ställning till åtal.
Nisreen från Uddevalla lurades på pengar men hennes fall finns inte med i utredningen. Detta trots att lägenheten, tiden, tillvägagångssättet och den utpekade bedragaren är den samma.
Direkt efter att hon hade anmält bluffen bestämde sig polisen för att inte inleda en förundersökning. Enligt beslutet fanns det inte anledning att tro att det skulle gå att styrka brott.
– Om de hade velat ha mer bevis hade de bara behövt ringa mig. De hade till exempel kunnat få hans bankkontonummer. Jag frågade om de ville ha mer information men de sade nej, säger Nisreen.
Mannen tittar rakt in i kameran på de nedsparade bilderna från Facebook. Samma person som andra lurade bostadssökande har pekat ut. En Facebookprofil och ett namn som lätt kan kopplas till en fysisk person, en kriminellt belastad man i 20-årsåldern från västsverige.
Nisreen kom nyligen till Sverige från Syrien med sin man och dotter. Förra sommaren var familjen i desperat jakt på bostad över hela landet. De bodde svart och skulle snart stå på gatan.
Då såg hon annonsen på Facebook.
– Det verkade perfekt med Malmö som ligger så nära universitetet, säger Nisreen.
För att få ihop pengarna, som annonsören ville ha i förskott, tvingades hon sälja ärvda smycken.
“Jag skickar kontraktet med mejl och du svarar till mig att det är ok och bekräftat”, skrev han till henne i ett chattmeddelande.
Nisreen förde över 15 500 kronor till ett bankkonto, reste ner till Skåne men fick vända tillbaka utan vare sig pengar och lägenhet. Uthyraren hade gått upp i rök.
– Han gjorde så här mot många personer. Alla var invandrare och det var del av hans spel, säger Nisreen.
Idag bor hon i Uddevalla. Efter en turbulent period har det mesta vänt – familjen har lyckats lösa sin bostadssituation. I december skrev hon på ett förstahandskontrakt.
– Jag har tagit körkort och lär mig svenska. Min man har fått praktik och allt är bättre nu, säger hon.
I efterhand ångrar hon att hon betalade så mycket pengar i förskott. Men hon var desperat och hade tilltro till det svenska systemet.
– Vi är inte dumma jag tänkte att det var tryggt. Vi hade aldrig gjort så här i Syrien men vi tänkte att polisen i Sverige är bättre än där, säger Nisreen.
Det har gått åtta månader sedan hon ringde in sin anmälan. Sedan dess säger hon sig inte ha hört av polisen. Hem & Hyra har sökt men inte lyckats nå förundersökningsledaren som fattade beslut om att lägga ner Nisreens anmälan.
Läs mer om utredningen av lägenhetshärvan.
Anders Nilsson är sektionschef på bedrägeriroteln i Malmö. Han har inte granskat ärendet i detalj men har en idé om vad som kan ha hänt.
– Jag vet inte skälen tlll varför beslutet fattades. Förundersökningsledaren kan ha tyckt att det ligger under civilrätten och därför inte inlett någon förundersökning. Men med facit i hand kan det visa sig att bedömningen blev olycklig. Men juridik är en bedömningssport och inte en exakt vetenskap, säger han.
Men att en polisanmälan läggs ner betyder inte att den inte kan tas upp igen.
– Ibland gör vi fel, jag har själv gjort fel. Då får man göra en ny bedömning och återuppta förundersökningen. Det här är inte helt lätt och det kommer in oerhörda mängder bedrägerianmälningar, säger Anders Nilsson som menar att bostadsbluffar ofta drabbar personer med en svag ekonomi. Många gånger handlar det om studenter.
– Det här är ett fult sätt att utnyttja folk som är i behov av bostad. Bedragarna spelar på känslor.