HSB vill höja deras hyror med nästan 70 procent
Ulla Thede, 94 år, har bott i huset i 66 år. Hon känner sig överkörd av sin värd.
– Min lägenhet hade över huvud taget inte behövt renoveras. Men det blev jag påtvingad, säger hon.
– Jag kommer att bråka så länge det går. Betala en hyreshöjning på 67 procent kan jag inte med min pension. Då får jag svälta för resten.
Även grannen Claes Sjöberg är bekymrad över framtiden.
– Höjer de priset på salt och peppar kan man väl stå ut med det. Men eftersom hyran är den största posten i budgeten slår det väldigt hårt mot oss hyresgäster.
När HSB:s omfattande renoveringsplaner blev kända protesterade de boende. Men hyresvärden vann striden i hovrätten och påbörjade arbetet förra hösten.
Förutom ingrepp som stambyte och översyn av elen får de boende nya badrum och kök, parkett i alla rum, handdukstorkar och golvvärme, eluttag på balkongerna. Ett kalas som kostar. Claes Sjöberg är kritisk till HSB:s sätt att renovera med många fördyrande detaljer.
– HSB har maxat precis allt för att kunna höja hyran så mycket som möjligt, säger han.
Thomas Lindgren, förhandlare på Hyresgästföreningen, kämpar nu för att pressa ner HSB:s krav något. Och framför allt få igenom en rimlig infasning av den nya hyran.
– Detta känns som ett rekordkrav. Men vi har inte haft så många totalombyggda fastigheter här i regionen än.
Thomas Lindgren förklarar att en del av hyreshöjningen orsakas av Malmömodellen och husets attraktiva läge på Ribersborg i Malmö. Själva renoveringen ger en hyreshöjning på drygt 50 procent.
Petra Sörling, vd på HSB Sundsfastigheter, menar dock att hyreskravet är rimligt.
– Vi vill bara få en skälig hyra. 67 procent tycker jag också låter mycket men hyrorna har legat lågt innan. Vi ska göra en mildare övergång med någon form av infasning. Men vi är mitt uppe i förhandlingen så jag vill inte kommentera det ytterligare.
Läs mer: Privata värdar vill slippa långsam infasning av hyreshöjning