Annons

Kommunen gör nytt vinstuttag från MKB

Malmö Även i år tar Malmö stad 30 miljoner kronor av bostadsbolaget MKB:s vinst för att satsa dessa på bostadssociala åtgärder i kommunen.
Kommunens kassako. Återigen tar kommunen ut 30 miljoner från det kommunala bostadsbolagets kassa.

UPPDATERAD. Det är tredje året i rad som politikerna tar pengar ur det kommunala bostadsbolagets kassa. Hyresgästföreningen har tidigare reagerat starkt mot tilltaget att finansiera kommunal verksamhet med de hyror som bolagets drygt 23 000 hushåll betalt in. Kenneth Gustavsson, ordförande för Hyresgästföreningen i södra Skåne tycker det är fel att MKB varje år begär höjning av hyrorna samtidigt som Malmö stad tar en del av bolagets vinst. 

– Alltså hade man ju inte behövt hyreshöjningen. Varför ska MKB:s hyresgäster betala mer till den kommunala verksamheten än andra kommuninvånare? säger  han.

Läs ocksåVärdens ovanliga julklapp: 30 miljoner kronor till hyresgästernaMKB-skylt och en påse med julklappar.

Även Vänsterpartiet är kritisk till agerandet. I ett pressmeddelande ifrågasätter Vänsterpartiets riksdagsledamot och bostadspolitiska talesperson Nooshi Dadgostar dagens lagstiftning som som gör det möjligt för landets kommuner att ta pengar från de kommunala fastighetsbolagen.  Hon vill se en lagstiftning som garanterar att pengarna stannar i de kommunala bolagen. Hon riktar också skarp kritik mot kommunledningen i Malmö och beslutet att göra ett stort vinstuttag.

”Det är inte rimligt att de som råkar vara hyresgäster i en kommun betalar mer för välfärden än kollektivet av skattebetalare. Jag beklagar att ledningen i Malmö använder sig av allmännyttan som en kassako och jag beklagar att regeringen inte vill vidta några åtgärder. Vänsterpartiet kommer att fortsätta arbetet för att begränsa vinstuttagen ur allmännyttan, både lokalt och nationellt”, skriver Nooshi Dadgostar.

Lokalt har Vänsterpartiets inställning till vinstuttaget varierat. 2014 reserverade sig partiet mot beslutet. 2015 valde man i stället att stödja ett vinstuttag. Då argumenterade  kommunalrådet Martina Skrak (V) för beslutet så här:

Annons
Läs ocksåHotfull hyresgäst hängde upp rysk flagga: ”Skydd mot solen” - tvingas flyttaRysslands flagga och händer som river ett hyreskontrakt itu.

– Det här är ett sätt för oss att sätta press på bolaget att ta ett ansvar och börja bygga mer. Uttaget är en tillfällig lösning och absolut ingen långsiktig strategi att plocka ut vinster från kommunala bolag.

Nu, 2016, är Vänsterpartiet åter motståndare till vinstuttaget från MKB. Martina Skrak, numera oppositionskommunalråd efter att partiet lämnat det rödgröna samarbetet, anser dock att Vänsterpariets linje legat fast. 

– Vi har egentligen alltid varit emot den här formen av  dubbelbeskattning av hyresgästerna. 2015 var vi noga med att betona att det skulle vara en tillfällig lösning. Att man nu gör ett nytt uttag visar att man gör detta till en långsiktig strategi, vilket vi tycker är fel.  

Läs ocksåHyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt”Margareta Söderström, kommunikationschef på MKB.

Hon menar att ett aktivt ägarskap med tydliga krav på MKB är en bättre väg att gå. 

Kommunstyrelsens ordförande, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), tillbakavisar kritiken från Hyresgästföreningen och Vänsterpartiet. 

Annons

– MKB är ett solit bolag och den summa vi tar ut dränerar inte på något sätt bolagets möjligheter, säger hon. 

Nyligen antog kommunstyrelsen skärpta ägarkrav för MKB som innebär krav på ökat bostadsbyggande och ett större bostadssocialt ansvarstagande. Men om detta räcker eller om kommunen dessutom kommer att göra ett nytt vinstuttag från MKB 2017 är  för tidigt att säga, menar Katrin Stjernfeldt Jammeh. 

– Vi kommer att titta från år till år hur vi hanterar det. Nu har MKB fått upp takten i bostadsbyggandet. det är välkommet men samtidigt ser vi hur staden växer och den sociala bostadsproblematiken fortsätter att öka.  Vi får följa utvecklingen, hur mycket MKB producerar och vilket ansvar man tar, säger hon.  

Läs också Lena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik” Efter ett år – nu ska hyresvärden äntligen laga Bjoerns bidé: ”Duschen fyller inte samma funktion”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.