Annons

Otillåten minibostad öppnar för lagändring

Lund Madeleine Forsbergs studentlya är mindre än en fängelsecell och därmed mindre än den tillåtna normen. Nu kan bostadsministern tänka sig att se över lagen.
, , , ,

Välkomna! Madeleine öppnar med ett leende den svarta ytterdörren till det lilla vitputsade huset. Vi kliver in och hamnar mitt i det enda rummet. En genomsnittlig fängelsecell är på 10 kvadratmeter. Madeleines hem är på 8,8 kvadratmeter men känns ändå ovanligt luftigt. Det är ändå alldeles för litet. För att Boverkets alla regler om boyta och krav om anpassning för personer med funktionshinder ska uppfyllas måste en studentbostad i princip vara någonstans mellan 21 och 25 kvadratmeter, vilket så klart kostar mer att bygga. Nyligen fick AF Bostäder avslag när bolaget sökte dispens för att få bygga upp mot 100 minibostäder, även dessa i experimentsyfte, liksom Madelines lilla studentlya.

Rolf Svensson, vd för AF Bostäder, är besviken över att det statliga Boverket inte godkände bolagets ansökan om att få bygga minibostäderna. Men regler är till för att hållas ansåg Boverket och sa nej av flera skäl. AF Bostäder överklagade och fick rätt i mark- och miljödomstolen. Nu har Boverket överklagat fallet vidare till nästa instans, Mark- och miljööverdomstolen.

Läs ocksåLilla Nykvarn toppar listan – bygger flest nya hyresrätterNatalie Karlsson Nykvarn

– Jag tycker att byggreglerna speciellt för studentbostäder är för stelbenta. De borde ses över, säger Rolf Svensson.

– Vi tänker oss inte att så små bostäder ska bli normen men att de kan fungera som ett billigare komplement till det vanliga lägenhetsbeståndet.

Frågan om bostäders tillgänglighet för personer med funktionshinder tycker han är lite känslig.

Annons
Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

– Det är bra att Sverige är duktigt på att tänka på det men jag tycker det blir överdrivet i studentbostäder där man bor i snitt i två år. Det är annorlunda med en vanlig lägenhet där man kanske tänker sig att man vill bo för livet, säger Rolf Svensson.

Madeleines lilla studentlya är en stuga med en uteplats och ett gulligt staket som ligger i Lunds största studentområde. Det är öppet upp i nock, gott om små fönster, skandinaviskt vitmålade väggar och vitlaserade trämöbler, djupa fönstersmygar och träplankor till golv. Hon trivs jättebra.

Här finns mängder med smarta lösningar som underlättar livet på liten yta.

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

– Jag har sovrum, arbetsrum och matsal, säger Madeleine med ett leende och sveper med handen från ena sidan av rummet till den andra. I helgen var vi sju personer här inne. När någon ville gå på toaletten fick vi bilda flyttkedja för att skapa utrymme.

Lunds studentbostadsbolag AF Bostäder har byggt så här litet för att få ned kostnaden. Men den här charmiga och väldigt speciella bostaden blir kanske aldrig mer än just ett experiment. Att bygga så här i större skala är inte okej enligt Boverket. Den här gången handlar det om ett tillfälligt bygglov i tre år som kommunen har godkänt.

Annons

– Självklart vill man inte stänga ute någon, men när det är bostadsbrist måste man kanske försöka hitta nya lösningar, säger. Många studenter  har inte någonstans att bo och det är samma panik inför varje terminsstart.

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) kan tänka sig att se över lagstiftningen för att underlätta byggandet av studentbostäder.
– Det finns starka skäl för att vara mer flexibel när det gäller just studentbostäder. Jag vill skapa goda förutsättningar för att bygga.

Stefan Attefall är väl insatt i turerna kring AF Bostäders förhoppning om att bygga fler minibostäder och Boverkets överklagande till Mark- och miljööverdomstolen.
– Det är friska tag från AF Bostäders sida. Säger Mark- och miljööverdomstolen ja till dem öppnar det dörrar, säger domstolen nej behöver vi diskutera om vi måste se över lagstiftningen.
 – Det ska bli mycket intressant att se hur lagen tolkas och därför vill vi avvakta beslut där, säger Stefan Attefall.

Läs också Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.