Annons

Tvångsinlösning av fastighet – unik dom i Sverige

Landskrona Den skandalomsusade fastigheten Delfinen tvångsinlöses av Landskrona kommun. Rådman Lena Pettersson känner inte till något liknande fall av inlösen av fastighet.
Foto: gry berglind
Fastigheten Delfinen 15 ska tvångsinlösas. Foto: Gry Berglind

Skandalhuset på S:t Olovsgatan och Rönnebergsgatan i Landskrona kan tvångsinlösas. Det slår Mark- och miljödomstolen i Växjö fast. Det betyder att kommunen går in och köper fastigheten mot en summa som en domstol fastställt. I det här fallet ska Landskrona kommun betala 2 002 294 kronor. Hem & Hyra har tidigare skrivit om fastighetens många turer och om dess ägare Lars-Eric Persson på Hem & Hyras svarta lista. I Hem & Hyras senaste värsta värden-granskning var Lars-Eric Persson nominerad av två av Hyresgästföreningens nio regioner.

Problemen i fastigheten har varit många men sammanfattningsvis handlar det om fukt, mögel, dålig ventilation, eftersatt underhåll samt förekomst av skadedjur som vägglöss, kackerlackor och silverfiskar.

Läs ocksåTvångsförvaltning efter år av vanvård – hyresgästerna lättade över beslutet

Fastigheten Delfinen 15 har ägts av Lars-Eric Persson sedan 1979 och består av 13 lägenheter varav 11 är uthyrda. Landskrona stad har ända sedan 2012 gjort undersökningar i fastigheten och processat på olika sätt innan den blev satt under tvångsförvaltning i september 2014. Fastigheten var då i så dåligt skick att Landskrona stad lämnade in en ansökan om inlösen av fastigheten några månader senare.

− Nu finns förutsättningar att göra något bra för hyresgästerna. Det här är en unik dom som ger en signal till oseriösa fastighetsägare att det finns en ände på hur mycket de får missköta en fastighet, säger Christian Alexandersson, vd vid Landskrona Stadsutveckling AB.

Annons

Inom en vecka kommer staden att ha ett möte med Landskronahem som tvångsförvaltat fastigheten för att göra upp en plan för ombyggnader i fastigheten.

Läs ocksåElen försvann när värden hamnade hos Kronofogden: "Det har varit kämpigt"Hyresgäst framför hyreshus i Värnamo.

Lillemor Nordhöj, jurist vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne har aldrig tidigare hört talas om en tvångsinlösning i regionen.

− Det här beslutet är både unikt och glädjande. Det kommer att innebära att hyresgästerna får ett bra boende. Problemet med tvångsförvaltning i det här fallet var att intäkterna och utgifterna var ungefär lika stora. Det finns med andra ord inga pengar att utföra några större reparationer för. Ett ägarbyte innebär att pengar åter kan satsas på fastigheten. Jag har aldrig hört talas om något tidigare fall av tvångsinlösning i vår region.

Även rådman Lena Pettersson vid Mark- och miljödomstolen i Växjö säger att det är en ovanlig dom.

Annons
Läs ocksåNär ägarna överger hyreshuset mitt i stan: ”Vi utesluter inte tvångsförvaltning”En man och en sopbild.

− Jag känner inte till något beslut tidigare där man har löst in en fastighet enligt bostadsförvaltningslagen. Vi har sökt men inte hittat något.

Lars-Eric Persson har tre veckor på sig att överklaga domen.

Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

Läs också Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt” Beslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.