Chanslös när värden rustar
Anitha Gunnarsson flyttade in i en nyrenoverad lägenhet på Götgatan i Sundbyberg för knappt två år sedan. I somras kom beskedet att lägenheten ska totalrenoveras, igen.
– Jag känner mest en besvikelse. När jag tänker på grannar som kanske inte har råd att bo kvar, då gör det ont i hjärtat, säger Anitha Gunnarsson.
Bara en hyresgäst har godkänt renoveringen i första etappen. Så hyresvärden Förvaltaren har gått till hyresnämnden för att få tillstånd att bygga om.
Hyreslagens regler om ombyggnad har gällt sedan 1 april 2002. Hyresvärden behövde sedan tidigare hyresgästens tillstånd för att få bygga om, men lagen ändrades för att ge hyresgästerna större inflytande.
Redan efter ett par år tillsätter regeringen en utredning för att ta reda på om lagändringen fått effekt. Hyresnämnder och hovrätt gick nämligen fortfarande nästan helt på hyresvärdens linje. Men innan utredningen startat lades den ner. Den då nytillträdda alliansregeringen ansåg att det fanns en bra balans mellan fastighetsägarnas och hyresgästernas olika intresse.
Nu är det dags igen. Sedan i höstas utreder riksdagsledamot Agneta Börjesson (MP) hur hyresgästers inflytande ska stärkas.
– Det behövs en satsning på fler, och attraktiva, hyresrätter. Och man får ett mer attraktivt boende om hyresgäster får mer inflytande, har hon tidigare sagt till Hem & Hyra.
Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg är expert i utredningen.
– Vi har hur mycket material som helst som visar att hyresgästen i praktiken inte har något inflytande alls när det kommer till en hyresnämndsprocess.
Många hyresgäster blir också förvånade över att de inte får veta vad upprustningen kostar innan de tar ställning.
– Det tycker jag inte de ska acceptera. Vår principiella inställning är att hyresvärden bör presentera sitt yrkande. Men det är inte något som diskuteras i utredningen ännu, säger Susanna Skogsberg.