”Det blir ingen lyxrenovering av Albyberget”

Botkyrka Botkyrkabyggen genomför den kritiserade försäljningen av 1 300 lägenheter på Albyberget. Riskkapitalisten Mikael Ahlström hävdar att han inte ska lyxrenovera.

Förra fredagen lämnade nätverket ”Alby är inte till salu” in två lådor med 6 500 namnunderskrifter till Botkyrka kommun för att stoppa bostadsaffären. Idag, en vecka senare meddelar det kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen att de skrivit ett avtal med en ny ägare. Köpare är flera olika personer, med Mikael Ahlström, partner i riskkapitalbolaget Procuritas som huvudägare. Köpesumman är på 705 miljoner kronor.

Du är partner i riskkaptialbolaget Procuritas vars affärsidé är att köpa bolag som går dåligt och öka värdet i bolagen och sälja efter 2-9 år. Vad säger du till de som är oroliga att du ska göra samma sak med lägenheterna?
– Jag förstår de som är oroliga, men det är viktigt att komma ihåg att jag gör det här som privatperson. Tanken med mitt ägande är att mina barn ska ta över min ägarandel efter mig och jag hoppas det dröjer länge. Det här är ett långsiktigt ägande för mig.

Läs ocksåMorddömd uppsagd – hyrde ut lägenheten svart från Kumlabunkern

Du pratar mycket om vikten av att bidra till samhällsnytta, hur ska ni ta socialt ansvar i Alby?
– I avtalet med Botkyrkabyggen ingår att vi ska satsa 10 miljoner på tio år på sociala projekt. Det kan vara hjälp med lokaler eller kontanta medel. Vi kommer till exempel att stötta Boodla, som driver odlinsprojekt i bostadsområde, Orten skriver som vill utveckla skrivande i miljonprogrammet, och Kreativa Fonden som stöttar projekt med pengar, säger han.

 Ni har ett direktavkastningskrav på 6.8 procent på investeringen. Men Botkyrkabyggen har de senaste åren haft en direktavkastning på 3,5 procent enligt årsredovisningen. Hur kommer det större avkastningskraven att påverka hyresgästerna?
– Vi har inte så dyra omkostnader som Botkyrkabyggen och sedan kommer vi att renovera lägenheterna så att standarden höjs. Men det blir absolut ingen lyxrenovering.

Ulf Nyqvist, vd för Botkyrkabyggen, säger att de 705 miljonerna som bolaget får in på affären ska användas för att amortera av bolagets lån på cirka två miljarder kronor.

Läs ocksåTrots elbilsboom – 66 laddplatser för elbilar står outhyrda hos Botkyrkabyggen

– På det sättet minskar vi våra räntekostnader och får en stabilare ekonomi när vi ska renovera våra lägenheter framöver, säger han.

Parallellt med försäljningsprocess pågår  en annan process. Botkyrka kommuns valnämnd sitter och räknar alla namnunderskrifter som lämnats in. Är det korrekt antal röster som krävs för en folkomröstning så kommer fullmäktige att rösta om det ska bli en folkomröstning om försäljningen eller inte.
Om 2/3 av ledamöterna i kommunfullmäktige röstar nej till en folkomröstning blir det ingen folkomröstning.

För att försäljningen av lägenheterna ska bli av krävs slutligen att kommunfullmäktige godkänner den nya köparen vid ett fullmäktigemöte den 26 juni.

Läs ocksåHalil och Klody vill öka tryggheten i Botkyrka
Läs också Uppretade andelsägare kräver 27 miljoner av Botkyrkabyggen Ångrar sig - värd köper tillbaka lägenheter för 34 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.