Annons

Fastighetsägarna Stockholm vill höja 2,3 procent

Stockholm En höjning med i snitt 2,3 procent. Det kräver Fastighetsägarna inför årets hyresförhandlingar. ”Helt orealistiskt”, menar Per Björklind förhandlingschef, Hyresgästföreningen.

Förhandlingarna om Stockholmarnas hyror har dragit igång i om med yrkandet från Fastighetsägarna Stockholm som syftar till att förhandla fram ett ramavtal. Ramavtalet kan sedan användas av privata fastighetsägare och de tre stora allmännyttiga bostadsbolagen i staden när hyrorna förhandlas.

Fastighetsägarna kräver en höjning på i genomsnitt 2,3 procent från första januari, vilket innebär att de vill ha högre hyra i vissa områden och lägre i andra.

Läs ocksåRekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procentHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

Mikael de Faire, chef på förhandlingsverksamheten på Fastighetsägarna Stockholm, förklarar varför.

– Jag tror både vi och Hyresgästföreningen är överens om att hyresstrukturen i Stockholm inte är bra och därför vill vi justera det. Vi tycker att läget och förvaltningskvalitén ska få större påverkan på hyrorna, säger han.

Annons

Precis som föregående år hoppas Fastighetsägarna att förhandlingarna inte drar ut på tiden så att hyreshöjningarna kan ske 1 januari.

Läs också95 000 hyresgäster riskerar retroaktiv hyreshöjning

– Vi sitter alldeles för länge med ramavtalet och vill att det ska vara klart i oktober/november så att enskilda fastighetsägare kan förhandla klart i tid innan januari, säger han.

Per Björklind, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Stockholm, tycker yrkandet på 2,3 procent i snitt är alldeles för högt.

– Det är helt orealistiskt.Vår utgångspunkt i förhandlingarna är att se vilka kostnader som har ökat jämfört med 2014 och 2015 och förhandla utifrån det. Sedan tycker vi att förvaltningskvalitén ska påverka hyran men inte läget, läget har redan fått stort genomslag på hyrorna, säger han.

Annons
Läs också95 000 hyresgäster krävs på 3,5 procent i hyreshöjning

Han håller med Fastighetsägarna Stockholm om att hyresstrukturen behöver ses över, vissa betalar för hög hyra och vissa för låg.

– Men hyresstrukturen ska inte justeras i de årliga hyresförhandlingarna som Fastighetsägarna vill utan det får vi ta upp i en separat diskussion, menar Per Björklind.

Läs också Hyrorna höjs för 105 000 stockholmare Fastighetsägarna yrkar 3,5 procent i Stockholm

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.