Här är bostadsnyheterna i Stadshusets budget
I dag presenterade den nya majoriteten i Stadshuset (S, MP, V, och Fi) sin budget. Vad gäller byggandet så rivstartar man med 40 000 nya bostäder fram till 2020, varav minst hälften ska vara hyresrätter. De allmännyttiga bostadsbolagen ska fördubbla sitt byggande fram till 2017 och på sikt ska allmännyttan bygga mellan 2 500 och 3 000 lägenheter om året. Ett arbete som ska ledas av Stockholmshems före detta vd Ingela Lindh.
Ann-Margrethe Livh (V), bostadsborgarråd, medger dock att det kommer att bli tufft för de kommunala bostadsbolagen att fördubbla sin produktion när de redan i dag har svårt att uppnå sina mål.
– Vi måste göra en rivstart men det kommer att bli tufft, vi har pratat med bostadsbolagen och de är ändå positiva, vi måste ha de här tuffa målen, säger Ann-Margrethe Livh.
Samtidigt har oppositionens Anna Körnung Jerlmyr (M) i dag gått ut och kritiserat att ni faktiskt sänker byggmålen fram till 2020, då alliansen hade planerat för 40 000 nya bostäder redan till 2018?
– Ursäkta mig, men alliansens mål för de kommunala bostadsbolagen var 1 500 bostäder om året och de lyckades inte med det. Det viktiga är att vi nu kommer igång med arbetet, säger Ann-Margrethe Livh.
Samtidigt ska inkomstkraven i de kommunala bostadsbolagen ses över. Det ska bli lättare att hyra och man ska kunna stå flera namn på ett hyreskontrakt, ett så kallat kompiskontrakt. Något som det nya bostadsborgarrådet Ann-Margrethe Livh länge varit en förespråkare för.
– Vi har bett de tre stora bostadsbolagen (Stockholmshem, Svenska Bostäder och Familjebostäder) att ta fram förslag. Kan vi ta bort eller sänka inkomstkraven? Måste man ha ett fast jobb för att få ett hyreskontrakt? Vår inriktning är att det inte ska behövas.
Det talas bland annat om ”rimliga hyror” för studenter i budgeten, vad innebär det?
– Om man tittar på projekten med så kallade ”snabba hus” så ligger de hyrorna på mellan fyra och femtusen kronor i månadshyra, det tycker jag man kan använda som riktmärke. Studentlägenheterna i gamla St Görans gymnasium blir dock något dyrare även om vi har begärt en kostnadsöversyn även där.
Stockholms stads allmännyttiga bostadsbolag ska åter ansöka om medlemskap i Sabo samt ta fram en egen modell för billiga bostäder likt Sabo:s Kombohus. Ann-Margrethe Livh har också en annan syn på bostadsbolagens affärsmässighet.
– Visst ska allmännyttan vara lönsam på bolagsnivå, men inte nödvändigtvis på projektnivå, rent teoretiskt kan det bli så att vissa projekt går back. Vi försöker göra något nytt och jag tror på hyresrätten för att människor ska känna sig trygga och fria.
Andra saker bostadsbolagen också ska arbeta för:
- att bolagen når 70 procent matavfallsinsamling till 2020.
- att bolagen ska tillsammans med övriga aktörer på bostadsmarknaden bidra till en mer transparent och systematiserad hyressättning i Stockholms stad (Stockholmsmodellen).
- rusta upp på ett varsamt sätt utifrån fastigheternas tekniska behov och garantera hyresgästerna information och inflytande i samband med renovering.
- fortsätta arbetet för att minska antalet avhysningar, särskilt barnfamiljer.
- utreda möjligheterna att genomföra enklare åtgärder för att öka tillgängligheten så att äldre ska ha möjlighet att bo kvar hemma längre.
- arbeta för att stärka ytterstadsområden genom satsningar på centrum, upprustningar, socialt ansvarstagande, ett bättre utnyttjande av befintliga lokaler, samt nyproduktion av bostäder.