Härva av svarta bytesaffärer avslöjad
Sex adresser, ett tiotal ärenden som väntar på att gå upp i hyresnämnden – men antalet fall är i själva verket många fler. Dessa tiotal ärenden är bara några av de som juristerna Sara Björkeholm och Alrik Hafström identifierat tillsammans med andra kollegor efter att ha hittat gemensamma beröringspunkter i olika ärenden. Sammantaget indikerar de på att fastigheterna är nav för en organiserad handel med svarta lägenhetskontrakt.
Sara Björkeholm, som också arbetar mot svarta kontrakt genom olika nätverk av fastighetsägare och fastighetsbolag, ger ett exempel från i höstas då en bytessökande kom från ett hus som omsatts med hyresgäster 2-3 gånger på tre år, vilket i dag leder henne till den retoriska frågan:
– Hur sannolikt är det i Stockholm? Att väldigt många flyttar till och från en specifik fastighet är en vanlig markör på att något inte är som det ska.
Denna adress i Sundbyberg är aktuell i minst två kommande ärenden i hyresnämnden. Ett annat avgjordes tidigare år och beskriver ett välkänt mönster i skenbytessvängen som med viss variation går till på följande sätt:
1. Hyresgästen säljer sin bostadsrätt (eller vill av annan anledning ut på hyresmarknaden).
2. Folkbokför sig genom kontakter på en skenadress eftersom en adress är en grundförutsättning för ett kommande byte (men bor i själva verket någon annanstans).
3. Byter till sig en lägenhet mot skenadressen, i det här fallet en trea på Sveavägen.
4. Personen som bodde på Sveavägen skriver sig på skenadressen ett kort tag, men inte alltid, för att bytet ska se legitimt ut.
5. Vem som får pengar, hur mycket och i vilket skede av transaktionen det sker är ofta mycket svårt att bevisa.
Problemet för just den här personen var att hennes nya hyresvärd nåddes av rykten om hur bytet verkligen gått till och började utreda saken. Det visade sig att kontraktet skrivits under av en person som inte hade rätt att göra det, att skenlägenheten egentligen inte ens existerar i den form som angivits och att hyresgästen därmed lämnat in falska intyg. Det senare är anledning nog för hyresgästen att tvingas lämna trean på Sveavägen och så blev det. Ställd inför bevisning gick hyresgästen till slut med på att flytta frivilligt. Hur mycket pengar som hyresgästen betalat och senare förlorat framgår inte av utredningen. Hem & Hyra har försökt kontakta hyresgästen utan att lyckas.
De två kommande fallen i hyresnämnden som cirklar kring samma adress i Sundbyberg har gått till på liknande sätt enligt hyresvärdarna. En 36-årig kvinna tros ha bluffat till sig en trea på Södermalm, en annan 25-årig kvinna en etta.
På en adress i Saltsjö-Boo antas systemet ha tagits ett steg längre. Fastigheten är nämligen registrerad som villa och borde inte alls bestå av hyreslägenheter, enligt Sara Björkeholm, som åkte ut för att själv kontrollera med husets ägare.
– Vi stod i dörröppningen och frågade hur många lägenheter som egentligen finns. Du får fråga min förvaltare, svarade hon, säger Sara Björkeholm. Förvaltaren var dock inte möjlig att nå.
I dag är sex personer, inklusive fastighetsägaren, folkbokförda på två lägenheter. Historiskt sett, över tre år, har 15 personer skrivits på adressen på fyra olika lägenheter. Sex av dem hyr i dag på eftertraktade adresser i centrala Stockholm. Minst två av personernas hyreskontrakt ska granskas i hyresnämnden och i stort sett samtliga har det gemensamt att de bara var folkbokförda på adressen i några månader. En av lägenheterna i fastigheten har tidigare konstaterats ”framstå som en del i en kedja som måste bedömas vara ett skenbyte” i hyresnämnden.
Överregistrering av lägenheter i kommunens lägenhetsregister har blivit ett allt mer känt fenomen och görs i syfte att helt enkelt kunna registrera fler hyresgäster som i sin tur har möjlighet att kunna byta till sig attraktiva hyreskontrakt mot betalning. Alrik Hafström nämner en fastighet i Johanneshov som kan sägas vara ytterligare en slags ”hot spot” för skenbyten. Elva registrerade lägenheter i varje trappuppgång. Men i realiteten finns bara sex.
– Då kan de ju skriva dubbelt så många skenkontrakt, säger Alrik Hafström.
Jan Eriksson, enhetschef på stadsmätningsavdelningen vid stadsbyggnadskontoret i Stockholm, berättar att det inte finns någon kontroll över hur många lägenheter som registreras på varje fastighet – i förhållande till hur många som verkligen existerar. Lägenhetsregistrets funktion var och är att samla information till grund för folk- och bostadsräkningen. Att det nu medvetet registreras fel är ett bekymmer som inte förutsågs och därför finns inga rutiner för åtgärder. Än.
– Vi känner till problemet och har ett samarbete med säkerhetsenheten om det. Man kan säga att vi är i ett läroskede och har ännu ingen uppfattning i vilken om fattning det sker, säger Jan Eriksson.
Marie Öhrström, chefsjurist på fastighetsägarna Sverige säger att ”svarthandeln med hyreskontrakt i våra storstadsregioner riskerar att fullständigt kortsluta hyresmarknaden”. Det är dessutom svårt för en hyresvärd att kontrollera om olagliga ekonomiska transaktioner förekommer vid lägenhetsbyte. Därför planerar organisationen att släppa en checklista (se faktaruta) som ska underlätta för fastighetsägare att komma åt problemen.
– Checklistan blir ett viktigt verktyg i Fastighetsägarnas arbete med att främja god sed och en ansvarsfull fastighetsförvaltning. Förhoppningsvis kan vi kroka arm med Hyresgästföreningen och SABO och släppa listan tillsammans, säger hon.
Några exempel på kontrollåtgärder från fastighetsägarnas checklista:
• En hyresgäst får inte byta sin lägenhet utan att hyresvärden har samtyckt till det.
• Kräv en skriftlig ansökan – under sanningsförsäkran och med bifogat personbevis, anställningsavtal och hyreskontrakt för bytespartner m.m.
• Bjud in till ett möte med befintlig och föreslagen hyresgäst för att gå igenom ansökan om lägenhetsbyte.
• Informera den föreslagna hyresgästen att samtycke till byte, som baserats på oriktiga uppgifter kan utgöra grund för uppsägning.
• Kontrollera skäl för byte. Begär skriftlig beskrivning av bytesskäl och att det, om möjligt, styrks av intyg. Vid arbete på annan ort kan det styrkas av ett anställningsavtal.
• Besök bytesfastigheten och kontrollera att den tillträdande hyresgästens namn finns i porten och på lägenhetsdörren.
• Kontrollera lägenhetsnummer för samtliga inblandade lägenheter hos kommunen (stadsbyggnadskontoret) som också kan ge information om antal rum, storlek m.m. för att utesluta skenbyte.
• Är hyresvärden tveksam till om allt går korrekt till bör hen säga nej till bytet och hyresgästen har då rätt att få sitt ärende prövat i hyresnämnden.