Huset är dyngsurt – nu förbereds ansökan om tvångsförvaltning
Vid det gula putsade huset på Fastlagsvägen råder full aktivitet. Ett ventilationsrör leder från taket ner i en container och ett par hantverkare försöker med rep och fasadklättring få ner röret på marken.
– Vi har tagit bort ett lager duvskit, det fanns så här mycket, säger en av dem och måttar ett par tre centimeter mellan tumme och pekfinger.
Inne i trapphuset slår mögellukten emot oss. Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen, håller upp fuktmätaren mot den flagnande färgen i taket. Han visar mätaren för Nooshi Dadgostar, vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson, som följt med på besiktningen.
– Huset är dyngsurt. Jag har aldrig mätt upp så höga fuktvärden och jag har ändå gjort hundratals fuktmätningar genom åren, säger Bengt Öhman.
Nooshi Dadgostar skakar på huvudet.
– Det är hemskt att det ser ut så här. Att barn växer upp här, jag förstår oron hos föräldrarna.
Nooshi Dadgostar har i riksdagen skrivit interpellationer om att lagen ska skärpas, så att det blir lättare att få till åtgärder mot oseriösa hyresvärdar. ”Många hyresgäster ser sina hem förfalla och bostadsområden förslummas, och många känner uppgivenhet.” sa hon i riksdagen och fick svaret att en utredning ska tillsättas och redovisa sitt resultat i början av 2017.
– Utredningen sitter nu och vänsterpartiet har sagt att vi vill ha tillbaka en förvärvslag så att kommunen kan gå in och avbryta en affär. Vi vill också att det ska bli lättare och billigare att driva en process för att dra av på hyran om förvaltningen och felanmälan inte fungerar, säger Nooshi Dadgostar, som också vill göra det enklare och snabbare att få fastigheter tvångsförvaltade.
– Kommunerna behöver få fler verktyg och engagera sig lite mer, så att de kan ta sitt bostadsförsörjningsansvar och tillsynsansvar. Det kan inte bara vara Hyresgästföreningens uppgift.
Emma Karlsson bor ovanför tvättstugan med sambo och dotter.
– Det har varit fuktigt länge, men det blev värre när tryckkärlen i källaren stod och sprutade ånga för ett halvår sedan, säger hon och fortsätter.
– Vi skulle vilja hyra något större i det här området, men som det ser ut nu har vi ingen annan stans att ta vägen.
Hyresgästerna har klagat på att det är kallt, varmvattnet är skållhett eller kallt, felanmälan fungerar inte, det saknas förråd, det finns brister i brandsäkerheten, det är mögel och fukt i tvättstugan.
Hyresgästföreningen förbereder en ansökan om tvångsförvaltning och driver ärenden om sänkt hyra i hyresnämnden. Parallellt finns ett ärende på Stockholms stadsbyggnadskontor.
– Vi har skrivit till staden och krävt åtgärder mot vite. Huset är självmarkerande och det är det mest vanvårdade hus jag någonsin sett, säger Bengt Öhman.
Stadsbyggnadskontoret har konstaterat att byggnaden är ovårdad och kräver åtgärder. Bland annat skriver de till fastighetsägaren att och frågar när fasaden och fönstren ska renoveras. Först till sommaren, på grund av årstid och väderlek, är hyresvärdens svar kommunen. Vi har inte råd, säger man till Hyresgästföreningen.
Hem & Hyra talat med hyresvärden KB Fastlagens advokat, som inte kan uttala sig utan hänvisar till advokatsekretess. Vi fortsätter söka företrädare för bolaget.