Hyran höjs för 170 000 hyresgäster
Både Svenska Bostäder och Stockholmshem hade krävt en höjning på mellan 1,7 till 3,7 från första januari. Men fick efter förhandlingar nöja sig med en höjning på i snitt 1,5 procent från första april. Svenska Bostäder höjer hyran med mellan 1,3 och 1,75 procent medan Stockholmshem höjer från 1,25 till 1,75 procent.
Samtidigt har ett ramavtal tecknats med de privata fastighetsägarna som innebär att hyran höjs med mellan 1,3 till 1,75 procent för dem som bor hos privatvärdar, även här i snitt 1,5 procent från första april.
Totalt omfattas 170 000 hyresgäster av avtalen.
– Avtalen som vi har tecknat är de lägsta förhandlade på ett decennium i Stockholm. Med det ekonomiska läge som råder just nu fanns alla förutsättningar för en bra överenskommelse för hyresgästerna, säger Greger Björkegren, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm, enligt ett pressmeddelande.
I pressmedelandet säger han även att hyresförhandlingarna har tagit lång tid på grund av att det är första gången Fastighetsägarna Stockholm förhandlar hyrorna åt stockholmsbolagen. Enligt Björkegren förstår inte Fastighetsägarna de kommunala bostadsbolagens särställning och låter i stället efterfrågan styra hyrorna, något som bromsat upp förhandlingarna.
Ingela Lind, vd på Stockholmshem, är under omständigheterna nöjd med resultatet av förhandlingarna. Hon håller dock inte med om att förhandlingarna har bromsats på grund av att Fastighetsägarna skött förhandlingarna.
– Det är verkligen inte sant, det tog lång tid för två år sedan också. Sedan är det ju inte så att Fastighetsägarna skött det här själva, jag har själv varit med vid tre förhandlingar, säger hon.
Greger Björkegren hade också en förhoppning om att få igång ett samtal om den avsomnade Stockholmsmodellen, ett hyressättningsystem för Stockholm, men hävdar att Fastighetsägarna inte var intresserade.
Ingela Lindh, som suttit med vid förhandlingarna, säger att hon inte ville förhandla om Stockholmsmodellen i hyresförhandlingarna.
– Jag tycker inte diskussionen om Stockholmsmodellen hör hemma i hyresförhandlingarna. Vi fortsätter gärna att diskutera Stockholmsmodellen nu när förhandlingarna är klara.
Fredrik Juhnell, förhandlare på Svenska Bostäder, ser inte heller någon koppling mellan att det tog lång tid och att bolaget anlitat Fastighetsägarna.
– Vi utgår från bruksvärdet när vi förhandlar hyran oavsett om det är en privat värd eller allmännyttan. Vi är nöjda med deras arbete och har fortfarande mandat över förhandlingen och har varit närvarande vid förhandlingarna, så det är inte så stor förändring, säger Fredrik Juhnell.
Hyran höjs med mellan 1,3 och 1,75 procent, vilka hyresgäster får högst respektive lägst höjning?
– Det som avgör höjningen är den nuvarande hyran i förhållande till standard och modernitetsgrad och läget, säger han.
Botrygg 0,9%
Botkyrkabyggen 1,35%
Sigtunahem 1,95%
Förvaltaren 1,44% (från 1 februari)
Familjebostäder 1,5% (från 1 mars)
Haninge Bostäder 1,4% (från 1 mars)
Arbetarebostadsfonden 0,95-1,31% (från 1 mars)
Väsbyhem 0-3% (från 1 mars)
Bo i Väsby 1,5% (från 1 februari)
Upplands-Brohus 1,7% (från 1 mars)
Värmdö Bostäder 1,65%
Tyresö Bostäder 1,4 %
Stena Fastigheter (Nacka och Väsby) 1,5%(från 1 april)
Heba (Lidingö) 1,5%(från 1 april)
Wåhlins fastigheter 1,5%(Danderyd, Solna och Märsta)(från 1 april)
Wallenstam (Sollentuna) 1,5%(från 1 april)
Telge Bostäder 1,65% (från 1 mars)
Sollentunahem 1,7% (från 1 maj)
Signalisten 1,35-1,95% (från 1 april)
Lidingöhem 1,85% (från 1 april)
Svenska Bostäder 1,3-1,75%(från 1 april)
Stockholmshem 1,25-1,75%(från 1 april)
Fastighetsägarna Stockholm 1,3-1,75%(från 1 april)
Huge 1,55% (från 1 april)
Järfällahus 0,2-1,7%
Nynäshamnsbostäder 1,5% (från 1 april)
Telge Hovsjö 2% (från 1 maj)
Nykvarnsbostäder 1,95% (från 1april)