Hyresgäst lurade hyresnämnden med falska intyg
Att ligga efter med hyran kan bli ett bekymmer. Det behöver inte innebära en uppsägning av hyreskontraktet men om det går allt för långt mellan inbetalningarna kan det bli problem eftersom man då anses ha ”allvarligt åsidosatt sina förpliktelser enligt hyresavtalet”.
Den 35-åriga mannen i Spånga hade flera sena inbetalningar på sitt samvete. Elva stycken av sjutton, enligt hyresvärden Stockholmshem. En hyra var 130 dagar för sent inbetalad och med det gick Stockholmshem till hyresnämnden för att få mannen uppsagd från kontraktet.
Mannens försvar sköttes av Hyresgästföreningen som medgav sena hyror men som också sa att det beteendet nu var historia eftersom 35-åringen snart skulle komma in på arbetsmarknaden efter utbildning. I hyresnämnden redogjordes även för förfalskade underskrifter på andrahandskontrakt och diverse tvister mellan honom och hans före detta sambo. Och det skulle bli fler tveksamma dokument.
Efter hyresnämndens sammanträde beslutade mannen sig nämligen för att ändra sin historia med hjälp av alldeles nya dokument som plötsligt intygar att han faktiskt har betalat de senaste hyrorna i tid och ordning. Och det var dokument som gav resultat, hyresnämnden beslutade att mannen får bo kvar, dock med ändrade hyresvillkor under en prövotid. I det här skedet kliver hyresgästföreningen av som juridiskt ombud för mannen.
– Vi valde att frånträda efter det sammanträdet. Det fanns skäl till det, säger Johan Essén på hyresgästföreningen.
Det visar sig nämligen att den nya bevisningen om betalda hyror var tillverkad av mannen själv. Dessutom misstänks han för att själv ha tillverkat en tillbakadragning av uppsägningen, adresserat från Stockholmshem till hyresnämnden – men det var en bluff som hyresrådet Charlotte Alvsing snabbt synade.
– Jag blev misstänksam. Det såg inte ut som ett dokument från Stockholmshem. Det hade fel logga bland annat, säger hon och berättar att den här typen av förfalskning är tämligen ovanlig.
– Jag har aldrig varit med om det förut, säger hon.
Stockholmshem överklagar till hovrätten, hovrätten konstaterat att mannen använt förfalskade bekräftelser över utförda betalningar, men avstår att bedöma fusk i övrigt. Han hade ju redan blivit uppsagd.
– Den frågan får bedömas i annan ordning, skriver hovrätten i sitt beslut.