Hyresnämnden godkände ”robust renovering” på Götgatan

Sundbyberg Hyresnämnden godkände Förvaltarens planer på ombyggnad på Götgatan 18. Det spelade ingen roll att hyresgästerna har ett avtal som säger att de ska bestämma över underhållet.

Hyresgästerna i Förvaltarens hus på Götgatan 18 i Sundbyberg förlorade tvisten om ombyggnaden i hyresnämnden. Hyresvärden ska göra de tekniska och fastighetsekonomiska bedömningarna, konstaterar hyresnämnden. Det spelar ingen roll att de har ett avtal om valfritt lägenhetsunderhåll (VLU). 

Jonas Fink Öhlmer, jurist på Hyresgästföreningen, företrädde flera av hyresgästerna i hyresnämnden.

Läs ocksåBoende protesterar: ”Trötta på att vara bankomat”

Hur ska beslutet tolkas när det gäller VLU?
– Det är beklagligt att hyresnämnden i beslutsskälen inte förklarar varför underhållsansvaret saknar betydelse. Vid sammanträdet i hyresnämnden var avtalsvillkoret om underhåll det som diskuterades mest, ett resonemang kring varför det inte skulle påverka hyresvärdens intresse och skäligheten mot hyresgästen hade varit intressant, säger han.

Kommer hyresnämndens beslut överklagas?
– Ja. Hyresgästerna håller inte med om att avtalet om valfritt underhåll skulle sakna betydelse.

Kan frågan om underhållsavtalets konsekvenser prövas i tingsrätten? Hur ställer du dig till en sådan process?
– Det går, teoretiskt sett, att väcka frågan om skadestånd i tingsrätten när en part lidit skada. Hyresnämndens prövning utgör inte hinder för detta. Men det finns flera aspekter att överväga innan en eventuell stämning kan lämnas in.

Läs ocksåIrene blickar mot sin nya framtid - därför tar det årtionden att göra om miljonprogrammetEn kvinna som tittar ut från ett fönster.

Något anmärkningsvärt i beslutet i övrigt?
– Jag har noterat att Förvaltaren offentligt gått ut med att hyresgästerna ska erbjudas fyra olika nivåer inför renovering. Men vad det innebär för hyresgästerna på Götgatan behöver vi få klarhet i. Jag utgår från att man erbjuder alla sina hyresgäster liknande villkor.

Förvaltarens styrelse har enligt uppgifter till Hem & Hyra nu också beslutat att införa fyra renoveringsnivåer.

Hyresnämnden tar också upp frågan om hyreshöjning i sitt beslut. I Hyresgästföreningens rapport som kom i veckan, redovisas att den lagändring som kom 2002 när det gäller hyran efter upprustning, inte fått genomslag i praxis. Hyresnämnden skriver i beslutet att eftersom hyreshöjningen kommer att förhandlas med Hyresgästföreningen får den antas komma att vara skälig. ”Det är ofrånkomligt att boendekostnaden då vanligen blir högre än förut. Att hyran kommer att höjas medför därför inte att åtgärderna ska anses oskäliga” skriver hyresnämnden i sitt beslut.

Läs ocksåFå försök med nya verktyget mot värstingvärdar – juristen som testat: "Fungerar bra"Halvkroppsporträtt på Susanne Lindmark, som har långt brunt hår som ligger över axlarna och en mörkblå skjorta. I bakgrunden i oskärpa ser man två fönster med gardiner, några ljusa bord och röda stolar, en grön växt, en tavla. Hyresgästföreningen i region Norrland är den region av Hyresgästföreningen som använt förvaltningsföreläggande mest hittills. Men totalt användes det juridksa verktyget bara mot 13 hyresvärdar under de tre första åren efter lagändringen.
Läs också Fukt och byggfel i Jessicas lägenhet – ändå vill värden höja hyran efter renoveringen Ingrid fick hyran höjd med 57 procent: “Var beredd på det värsta, det blev ännu värre”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.