Kritik mot 50-procentig hyreshöjning
Ebba Edberg 92 år och Birgitta Lindström 73 år fick en hyreshöjning på över tvåtusen i månaden, något som märks på middagsbordet.
– Det blir lite gröt på morgonen och en burk köttsoppa räcker till fyra middagar, blodpudding är också billigt, entrecotè blir det aldrig, säger Ebba Edberg, som bott 69 år i lägenheten på Skulptörvägen nära globen.
Innan renoveringen betalade hon 4 500 kronor i månaden för tvåan på 58 kvadrat, men nu har Hyresnämnden slagit fast att hyran ska höjas till 7 200 i månaden. Därmed går 60 procent av hennes pension och bostadsbidrag på 12 000 i månaden till hyran.
– Det blir inte mycket över. Jag köper inga kläder och man får vara väldigt sparsam.
För grannen Birgitta Lindström höjs hyran för ettan på 38 kvadratmeter från 3 200 till 5 400 kronor. Hon har 3 000 kronor över när hyran är betald.
– Man är orolig hur det ska gå. En burk fiskbullar kostar 15 kronor och räcker i tre dagar, men jag är trött på det. Expressen skrev om fattigpensionärer men alla hade mer pengar än jag, vad kallas jag då?, säger Birgitta Lindström.
Bakgrunden till höjningarna är att Heba Fastigheter AB renoverade lägenheterna 2009-2010. Men efter att hyresgästerna sagt nej till hyreshöjningarna hjälpte Hyresgästföreningen dem att gå till hyresnämnden och sedan till hovrätten. Hovrätten skickade tillbaka frågan till hyresnämnden som nyligen beslutade om hyreshöjningarna på över 50 procent. Nu har hyresgästerna överklagat till hovrätten ännu en gång.
Maria Palme, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Stockholm, förklarar att de överklagar för att hyresnämnden har sagt ja till hyreshöjningar som ligger mycket högre än likvärdiga lägenheter som är upprustade.
– En totalupprustad lägenhet i närområdet eller motsvarande område har en hyra på 1200-1300 kronor per kvadratmeter och år, men nämnden har gått med på en hyreshöjning som motsvarar 1460 kronor om man räknar in 2013 år hyreshöjningar, säger Maria Palme.
Vad blir konsekvensen om hovrätten inte ändrar nämndens beslut?
– Då bekräftar hovrätten att hyresnämnden i Stockholm kan placera parterna på läktaren och skapa nya bruksvärdeshyror för egen maskin. Det kommer att locka fler fastighetsägare i området att stranda förhandlingarna och gå till hyresnämnden för att få den hyra som nu fastslagits. Men vi hoppas att hovrätten ser till hyrorna som förhandlats av parterna i närområdet och gör en rimlig bedömning utifrån det
Lennart Karlsson, vd på Heba Fastigheter, tror inte att hovrätten kommer att ändra hyresnämndens beslut och stoppa hyreshöjningen.
– I fortsättningen tror jag att hyresnivåerna kommer att ligga på de här nivåerna i närförort när lägenheterna har renoverats, säger han.
Ni har genomfört många åtgärder som höjer bruksvärdet i lägenheten och därmed hyran rejält. Varför får inte hyresgästerna välja upprustningsnivå?
– Jag har full förståelse för att många tycker det är väldigt högt, men vi vill höja standarden i alla lägenheter så att även unga familjer tycker de är attraktiva.
Flera andra bolag låter hyresgästerna välja upprustningsnivå, kommer ni att göra det i framtiden?
– Nej det kommer vi inte att göra, däremot kommer vi inte att renovera så här mycket överallt och då blir ju hyreshöjningen lägre, säger Lennart Karlsson.
Vad säger du till dem som är missnöjda och har svårt att få ihop ekonomin?
– Jag förstår dem och tycker det är en hög men skälig höjning. Vi försöker hjälpa dem genom att låta dem byta till en billigare och mindre lägenhet.
Hyresgästföreningen säger att en rimlig nivå efter renovering i området runt Gullmarsplan eller Årsta eller för en likvärdig lägenhet är en hyra på 1200-1300 per kvadratmeter, kommentar ?
– Jag tycker det är en alldeles för låg hyra för den standarden och det läget.