Annons

Norsborg drabbat av 75 bilbränder på tre veckor

Botkyrka Norsborg är hårt drabbat av bränder. På tre veckor har 75 bilar och 6-7 byggnader brunnit. Kommunens trygghetssamordnare säger att många människor arbetar för att öka tryggheten.

Det har rapporterats sporadiskt om olika bränder i Norsborg i södra Stockholm den senaste tiden. Men en sammanräkning visar att det brunnit cirka 75 bilar under perioden 21 mars och 13 april, enligt Beyron Axhner, trygghetssamordnare i Botkyrka kommun.

Under perioden har det också brunnit 6-7 byggnader, bland annat ett helt parkeringshus. Efter den 13 april har det fortsatt att brinna bilar men inte i samma omfattning.

Läs ocksåGrillade lammtestiklar i lägenheten – orsakade brandskador för 1,2 miljoner

 – Det har slagit hårt mot samhället och många mår dåligt. Det är viktigt att man som brottsoffer får stöd och samtal för motverka sömnlöshet o ohälsa, säger han.

Ann-Kristin Gunnarsson, polischef i Botkyrka säger att de inte har gripit någon och tror inte att det går att stoppa bilbränderna.

Flera hyresgäster bekräftar bilden av otrygghet och att de känner sig arga och uppgivna över det som händer. En av dem är Ingemar Wendel på Iduns väg.

Läs ocksåHög musik och krossade fönster - nu tvingas mannen flytta: "Ville ge honom en chans"

– Folk är galna på det som händer, man kan inte gå och lägga sig och känna sig trygg med att bilen står där på morgonen. Det måste göras något, säger han.

Beyron Axhner, hur många bränder är det i ett historiskt perspektiv?

Annons

– Det brinner cirka 10-15 bilar i kommunen varje månad så det här är annorlunda. Det sticker ut, säger han.

Läs ocksåFörsökte släcka brinnande olja med vatten och matta – krävs på 767 000 kronor av värdenFritera pommes ledde till brand i kök

 Varför tänds det på så många bilar just nu?

– Vi vet inte riktigt vad det beror på. Förmodligen beror det på att polisen varit framgångsrika i sitt arbete mot kriminella och då blir det starka motreaktioner. Men huvudorsaken till att det ser ut så här är boendesegregationen, utanförskap och att det är socioekonomiskt utsatta områden. Botkyrka tar ett stort ansvar då vi har många hyresrätter. Flera kommuner i Stockholm har få hyresrätter vilket gör att segregationen ökar. Det behövs också mera statliga insatser riktade mot gruppen 18 – 25 år.  

Kan du utveckla det?

 – Vi har misslyckats helt med segregationen i länet och i de socioekonomiskt utsatta områdena som till exempel delar av Botkyrka ökar antalet fattiga människor och människor som inte kommer in i samhället och det får konsekvenser.

För att öka tryggheten har nattvandrargrupper i Norsborg och Hallunda fått hjälp av grupper från Alby och Fittja. Samtidigt har Botkyrka kommuns väktarbilar ökat sin patrullering i områdena. Kommunen vädjar på sin hemsida också om invånarnas hjälp för att öka tryggheten i kommunen till exempel genom att gå med i Nattvandrarna. 

Annons

Beyron Axhner märker att en positiv konsekvens av det som hänt är att fler människor engagerar sig.

– Det är både föräldrar som Nattvandrar och religiösa samfund som arbetar för att öka tryggheten och skapa ett bättre samhälle.

Kommunen har också bildat en trygghetsgrupp i Hallunda-Norsborg som ska ha ett första möte 12 maj. Då ska bland annat representanter för bostadsbolag, polis, räddningstjänst, bostadsrättsföreningar, nattvandrare, kyrkorna i området, väktarbolag träffas för att prata om vilka problem som finns och hur man kan arbeta tillsammans för att öka tryggheten i området.

Läs också Hans Fingal, 89, rädd för att brinna inne – så dåligt är brandskyddet i trygghetsboenden: ”Måste bli ändring” Boverket medger: brandskyddet brister på trygghetsboenden: "Inte lyckat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.