Ny vd tror på transparens
Martin Lindfors, 47, blir ny vd i Sollentunahem när Lars Callemo går i pension.
Även om han inte tidigare arbetat i bostadsbolag har han 20 års erfarenhet från fastighetsbranschen i bolag som Skanska, IBM, Coop och ISS.
– Det är en kapitalintensiv och långsiktig bransch där det gäller att göra rätt från början.
Lindfors beskrivs som en visionär, men själv värjer han sig lite från epitetet.
– Jag kan dyka ner i detaljer men helst ser jag till helheten, och hoppas kunna ta lite nya grepp och jobba t ex med social hållbarhet som jag menar är central för en bra boendemiljö.
Som exempel på vad han menar med satsningar på social hållbarhet berättar han att han visades runt i bostadsområden av en av förvaltarna och där hade de skapat nya grillplatser. De har blivit väldigt populära och bidrar till en viktig pusselbit; att skapa mötesplatser där människor kan mötas ”vare sig de vill eller inte”.
– Det handlar om bostäder och miljöer med liv, ska det fungera måste helheten fungera. Bara bostäder blir dött, det är en utmaning med att gå från förort till stad.
Närmast kommer han från egen konsultverksamhet, där han de senaste åren haft uppdrag för Sollentuna kommun. Nu kommer han till en post i politiskt styrd offentlig verksamhet.
– Det finns många utmaningar i det. Friheten att vara egen uppvägs av nackdelen av att inte få ta ansvar långsiktigt för de råd man ger. Det får jag nu. Vi har en ny styrelse med go och framåtanda.
Vd-lönen har tidigare varit en känslig fråga i Sollentunahem. Hem & Hyra har fått gå till domstol för att få ut den. Martin Lindfors tjänar 100 000 kronor i månaden och verkar inte ha några problem med att berätta det.
– Det är lätt att tycka att det är en hög lön, men det motsvarar det ansvar man går in i. När man granskas är det viktigt att kunna stå för lönenivåer och ha transparens, säger han och fortsätter.
– Jag vill skapa en trygghet hos personalen att lyfta fram de fel vi gör; jag tror mycket på den kraft det har att utveckla bolaget.
Gäller det om hyresgästerna gör fel också?
– Det är klart. Inom rimliga gränser förstås, som allmännyttigt bolag ska vi vara tillåtande och tydliga med att förklara vad det innebär.
Själv har han bott i hyresrätt både i Skåne och i Stockholm innan familjen köpte villa i Saltsjöbaden för drygt tio år sedan. Erfarenheterna är blandade.
– En fastighetsägare tror jag var regionens sämsta, fördelen var den låga hyran. Jag har hyrt både i nyproduktion och i hus med stort eftersatt underhåll samt själv och tillsammans med en kompis under studietiden.