Annons

Nytt sätt att sätta hyror prövas i hyresnämnden

Stockholm Förhandlingarna om en ny hyressättning i Stockholm bröt samman 2011. Nu går hyresvärdarna själva vidare och kräver att hyresnämnden inför Stockholmsmodellen.

Wåhlin fastigheter vill använda ”Stockholmsmodellen” för att höja hyrorna mellan 4 och 15 procent på John Bergs plan 6 i Stadshagen.

Hyresvärden Wåhlin har räknat fram sitt hyreskrav för 2012 med hjälp av Stockholmsmodellen. När man inte kom överens med Hyresgästföreningen vände man sig till hyresnämnden för att få hyrorna fastställda. Under tiden betalar hyresgästerna en preliminär hyreshöjning på 2,3 procent. Det är så mycket Hyresgästföreningen tycker det är rimligt att höja hyran med.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Tre av hyresgästerna fanns på plats när hyresnämnden i går började sitt tre dagar långa sammanträde för att besluta om hyrorna. Marie Ström har en tvåa på andra våningen som riskerar att få 10 procent högre hyra.

– Det verkar väldigt osäkert vad hyran kommer att hamna. Den har redan höjts två gånger sedan jag flyttade in för ett år sedan, säger hon.

Huset är från 1936 och byggdes om för några år sedan. Då höjdes hyrorna rejält och bara en handfull av hyresgästerna flyttade tillbaka efter evakueringen. Nu är det kanske dags för en stor höjning igen, för att hyresvärden vill skapa ett nytt sätt att fastställa hyror på.

Läs ocksåHovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagningEn äldre kvinna med förkläde och en handduk om huvudet står i ett kök där man ser en köksfläkt i bakgrunden.

– Det kan jag tycka på ett mänskligt plan är lite konstigt. Jag har en jättefin lägenhet som är bra på alla sätt, men hyreshöjningen är i överkant, säger hyresgästen Mikael Rosén.

Annons

Han får enligt hyresvärdens förslag en hyreshöjning på 12 procent, vilket innebär 5 674 kronor i månaden för ettan på 29 kvadratmeter.

Stockholmsmodellen arbetades fram av de kommunala bostadsbolagen Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem tillsammans med Hyresgästföreningen och de privata hyresvärdarnas organisation Fastighetsägarna. Genom att sätta poäng på området, fastigheten och fastighetsskötseln och multiplicera det med poäng för lägenhetens storlek och antal rum har man hittat ett sätt att göra hyrorna begripliga.

Läs ocksåUppsagd för att hunden ylar hemma i lägenheten - nu prövas fallet rättsligtEn tvådelarbild med en hund som ylar och en domarklubba.

Men när man sedan skulle bestämma hur många kronor varje poäng var värd, skar det sig ordentligt mellan parterna. Hyresvärdarna anser att man aldrig kan sänka en hyra. Hyresgästföreningen kan inte gå med på att alla hyror höjs utan vill ha en balans mellan höjda och sänkta hyror.

– Vi har utgått från en handledning och så här går det till på alla orter där man har infört systematisk hyressättning, sa Erik Elmgren från Hyresgästföreningen när han vittnade inför hyresnämnden.

Nu har Fastighetsägarna själva satt poäng på lägenheterna och dessutom bestämt att varje poäng är värd 6 kronor. Den hyresnivå man får fram är skälig, enligt hyresvärden.

Annons

– Vi har jämfört med boendekostnaden för bostadsrätter i området. Folk är beredda att betala lika mycket för att bo i en bostadsrätt som i en hyresrätt, sa Tore Ljungkvist från Fastighetsägarföreningen i hyresnämnden.

Hyresgästföreningen protesterar mot sättet att resonera.

– Stockholmsmodellen finns inte, den är inte klar. Vi var överens fram till en viss punkt, men när hyresvärdarna ville höja alla hyror bröt förhandlingarna samman, säger Susann Wikström från Hyresgästföreningen och anser att hyresnämnden ska göra som vanligt: jämföra med hyror i liknande lägenheter.

Hyresnämndens beslut väntas i mars och kommer troligen att överklagas till hovrätten av endera parten, oavsett vad resultatet blir. Också hyrorna på Sveavägen 81, Banérgatan 54 och Tegelbruksvägen 11-13 kommer att påverkas, eftersom hyresvärdarna använt samma princip för att räkna ut hyreskravet.

Läs också Fyra månader utan möjlighet att gå ut – när värden inte ville fixa hissen blev Kurt instängd Dömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivning Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.