Utställning tar helhetsgrepp om bostäder
I en ruta på golvet står många sängar, den ena mer invecklad än den andra. Utställningen Bo. Nu. Då. tar avstamp i en lägenhet på 33 kvadratmeter, där det bodde två vuxna och elva barn. På sängarna ligger kuddar med diagram över trångboddheten i olika områden.
– Vi börjar här, för att visa vad man kan åstadkomma, vad bostadspoliken lyckats bygga bort. Bostäder är den naturliga länken mellan människor och politik, säger utställningens curator Dan Hallemar.
Han har njutit av att göra en djupdykning i Arkitekturmuseets arkiv och hittat bland annat Gunnar Asplunds nödbostäder från 1917, 30-talets barnrikehus, Lena Larssons bostadsundersökning från 1942 och ritningen till Rågsveds centrum, som hänger i den del av utställningen som handlar om grannskap.
– Titta här, någon tjänsteman har gjort en blyertsnotering om att här ska vara ungdomsgård, utan den hade historien sett annorlunda ut, säger han.
Ungdomsgården blev Oasen, där den svenska punken föddes. Nu samsas den med ett nytt förslag till hur förtätning av villaområden kan gå till, något som skulle kunna ge en halv miljon bostäder.
– Bostäder är svensk arkitekturs bästa gren. När det gäller bostadsplanering står sig bra internationellt även idag, konstaterar museets publika chef Karin Åberg Waern och fortsätter.
– Stjärnhusen är en lika viktig innovation som kullagret. Att sätta ihop lamellhus tre och tre ger ljus och mindre kommunikationsytor och tillsammans bildar de en varierad gårdsbild.
Efter alla diagram, ritningar och information blir det en kick att kliva in i Drömmarnas teater. Här har konstnärsgruppen Mycket skapat en performancescen, ett rum att inreda själv. I taket hänger rekvisita, kläder och möbler, kulisser och bakgrund kan ändras.
– Här väljer du själv, det handlar om att sätta fart på fantasin, att bygga drömmen, säger Frida Sandström, producent, och sätter sig i ett badkar.
– Bostaden reduceras så lätt till nödvändighet eller normer. Vi vill trigga fantasin, skapa idéer om hur vi vill leva, barn och vuxna. Att känna med kroppen. Få vuxna att leka, säger Thérèse Kristiansson.
Resultatet kan dokumenteras via en kamera som skickar en bild till dig.
Utställningen kommer att pågå hela året och göra utflykter till Kiruna, Malmö och Örebro. Det blir debatter och seminarier, bland annat om segregation och stadsutveckling. Och det är fri entré.