Test av åtta plastjulgranar
Dopp i grytan, Kalle och hans vänner och Räven raskar över isen. När det kommer till högtider och traditioner står julen i en klass för sig. Kronan på verket är utan tvekan julgranen.
Det är dock inte givet att granen kommer från skogen. Numera finns det plastgranar i en mängd olika priser, stilar och storlekar. Vi har valt att testa klassiska modeller i prisklassen 350 till 2 000 kronor.
Visserligen får du klara dig utan doften från en riktig gran men fördelarna med plast är många. Det är till exempel väldigt skönt att bara packa ihop granen när väl julen är över.
Alla granar i testet levereras med monteringsanvisning, något som egentligen inte behövs. För det är inte svårt att lista ut hur det går till att sätta ihop granarna. Gemensamt för alla är också att de består av tre delar och en fot. Förutom på Wexters modell så får du justera grenarna själv och ägna en stund åt att göra trädet så tätt som du önskar. Hur ”juligt” just detta moment är låter vi vara osagt. Men räkna med att det tar en stund då det handlar om ganska många grenar. Pynt, kulor och belysning – hur väl klarar plastträden av det? Helt okej, alla får godkänt. Men var försiktig när du plockar ner belysningen.
Har lamporna grova klämmor kan det lätt lossna mycket barr.
I Skandinavien har seden med julgran funnits i många hundra år. Från början placerades den utomhus, troligen som ett skydd mot onda makter.
Den nedre halvan av granen kvistades och grenarna lades utanför husets ingång.
Första gången man i Sverige firade jul med en gran inomhus uppges ha varit 1741, traditionen spred sig främst bland gods och herrgårdar. Först kring 1900 tog trädet klivet in i stugorna. Det dekorerades till en början med levande ljus, frukt och konfekt innan det blev vanligare med egna prydnader i papper.
Tips
Trots att plastgranar inte barrar i vanlig mening, så får du räkna med en hel del plastbarr på golvet när du viker ut grenarna för att göra granen tät och fin.
Och kasta inte bort kartongen. Den är bra att ha när det blir tjugondag Knut och dags att kasta granen ut. Eller ner i kartongen alltså. Den är ett praktiskt skydd för granen under resterande del av året
Hem & Hyra har testat åtta plastgranar. Varje gran har packats upp, monterats och klätts.
I betygsättningen har vi granskat design (konstruktion), upplevelse (hur naturtroget trädet är), kvalitet (hållbarhet), funktion (hur foten är) och prisvärde.
Till sist har vi packat ihop trädet och lagt ner det i kartongen.
Maxbetyg är 25 poäng.