10 tips – så fixar du buketten
Proffsens 10 bästa tips:
1 Köp blommor som visar färg och form. En tulpan som är väldigt knoppig kanske inte orkar slå ut, eller vissnar snabbt. En tulpan som fått växa lite längre på plantan innan den skurits av har mer ”reserver” att ta av.
2 Ge blomman ett diagonalt snitt med en vass kniv. (Använd inte sax eller sekatör eftersom de trycker ihop stjälken och försämrar blommans uppsugningsförmåga.) Ju hårdare stjälk, desto längre snitt.
3 Ta bort alla blad på stjälkens nedre tredjedel. Detta för att inga blad ska hamna under vatten i vasen.
4 Tillsätt näring i vattnet. De flesta blommor (utom tulpaner) behöver näring. Om du inte får en näringspåse automatiskt, be om det!
5 Kombinera rätt. Välj färger ton i ton eller komplementfärger (rött-grönt, orange-blått, gult-lila). Blanda motsatser. Små blommor-stora blommor, blanka blad-matta blad.
6 Bind buketten i spiralform genom att lägga stjälkarna omlott över varandra. Stjälkarna ska mötas cirka en tredjedel upp på stjälken (där du ska binda ihop dem sen).
7 När buketten är klar, bind ihop den så att den behåller sin form. Ett snöre ton i ton med blommorna får gärna synas!
8 En blandbukett vill ha ljummet vatten (20-30 grader), hårda stjälkar vill ha varmt vatten (30-60 grader), mjuka stjälkar svalt vatten (10-20 grader).
9 Fyll på vatten upp till bindstället eller motsvarande minst 1/3 av stjälkens längd. (Gäller även tulpaner där man förr rekommenderade lite vatten.) Långstjälkade rosor kan gärna stå med halva stjälken i vatten.
10 Fyll på vatten varje dag så att nivån i vasen inte sjunker.