Så här ska du sortera dina sopor

Tips & Råd Trött på att sopsortera? Håll ut – svenskarna blir allt bättre på konsten att lägga soporna rätt. Men fortfarande är det lätt att göra fel.

Står du och svär över att behöva diska burkar, glasflaskor och mjölkkartonger innan de slängs i sopsorteringen?

Du är inte ensam.

Läs ocksåCasper gör klassisk kålpudding med modern smak: "Inte rädd för att krydda"Kål, gul lök och Worcestersås är en perfekt kombination i kålpudding. Såsen har ett sötsyrligt sting som passar bra i puddingen, enligt Casper Ellervik.

Men här kommer en glad nyhet: Förpackningar som slängs behöver inte vara kliniskt rena. Det räcker att du sköljer bort det värsta. Rester av tvål och schampo i plastflaskor kan du lämna kvar.

Eftersom det är lag på att sopsortera i Sverige, är det inget du kan strunta i. Men för dig som är lat finns det faktiskt några helt lagliga genvägar.

Det är till exempel helt ok att lägga gamla dvd- och cd-skivor i soporna. Även fodralen läggs där.

Läs ocksåKaos i köket? Här är 23 smarta tips för att få ordningRedigera sida “Kaos i köket_ Här är 23 smarta tips för att få ordning” ‹ Hem & Hyra — WordPress

Kuvert, kvitton och post it-lappar ska inte läggas bland tidningar och gå till pappersåtervinning. Du kan alltså slänga dem i soporna, det går bra.

Dricksglas som du vill slänga kan du också med gott samvete lägga i soppåsen, om du inte orkar gå med dem till återvinningscentralen. De är inte glasförpackning, så de platsar inte bland tomma vinflaskor och syltburkar i glasigloon.

Proppar till vanliga elskåp i hushållet behöver inte heller någon särskild behandling – släng i soporna! Batterier, däremot är ju en annan sak, och ska lämnas till särskild insamling.

Läs ocksåSå fixar du Ylvas sagolika blomprakt till jul: "Svag för allt som glittrar"Vill du fixa en blommande jul? Följ Ylva Trankells råd.

Här är några kluriga exempel:

Plast

Omkring 40 procent av all plast som slängs hamnar i fel kärl. Det vanligaste misstaget är att lägga alla möjliga plastsaker i kärlet för plastförpackningar. Ketchupflaskan är en förpackning och kan slängas i de gröna kärlen, medan matlådan är ett plastföremål och ska till återvinningscentralen.

Värmeljus

Värmeljus består av en aluminiumkopp, en vekhållare av järn och eventuellt stearinrester. Du måste lossa vekhållaren innan den läggs i återvinningen, annars fastnar hela koppen i magneten, där järn sorteras bort. Aluminiumet brinner då upp i stället för att återvinnas. Både vekhållare och kopp lämnas till kommunens insamling av metall. Stearinrester kan läggas i den vanliga soppåsen.

Nagellack

Nagellack och hårsprej hamnar ofta i vanliga soppåsen, eftersom man inte vet vad man ska göra med dem. De tillhör kategorin farligt avfall och måste lämnas vid en återvinningsstation.

Hett fett

Du har hällt ut hett fett från stekpannan i diskhon. Men där kan det ställa till med rejäla problem. Förr eller senare kommer fettet att kallna, stelna och orsaka stopp i avloppsnätet. Låt i stället fettet kallna i pannan, torka ur det med hushållspapper och lägg pappret i soporna.
Faktiskt rätt enkelt.

Kuvert


Du har lagt kuvert, post it-lappar och gamla kvitton i pappers-
insamlingen. Helt galet, eftersom klistret ställer till problem i pappersbruket där pappret ska återvinnas. Du kan faktiskt slänga kuverten, post it-lapparna och dina gamla kvitton i soporna (se avsnittet om genvägar för latmaskar).

Läkemedel


Du har kastat läkemedel i soppåsen. Det får man inte. Alla gamla läkemedel ska återlämnas till apoteket. Börja med att gå dit och hämta särskilda påsar för läkemedelsavfall. Sen är det bara att trycka ut alla piller och slänga förpackningarna i kärlet för plastförpackningar respektive metallförpackningar.

En del avfall är rentav farligt. Det innebär att det innehåller ämnen som kan vara giftigt, cancerframkallande och farligt för småbarn att andas in eller äta. Om de farliga ämnena läggs i soppåsen kan de komma ut i naturen och skada växter och djur.

  • Exempel på farligt avfall är: äldre termometrar, vissa batterier, lysrör, lågenergilampor och en del elektriska produkter som kan innehålla kvicksilver. En enda tesked kvicksilver kan förgifta en normalstor sjö. Flera metaller, exempelvis bly och kadmium från elavfall och batterier, stannar kvar länge om de hamnar i naturen.
  • Fler exempel är: ämnen som aceton, färger, olja, tändvätska, rengöringsmedel och läkemedel. Återvinningscentralen har särskild plats för dem.
Läs också Lys upp hösten med färg – 22 prylar som bekämpar mörkret åt dig Gör Robertos heta köttfärssås – och få hans bästa tips: "Ger karaktär"

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.