Så mycket höjs hyran vid renovering
En miljon bostäder byggdes mellan 1965 och 1975 med hjälp av statliga subventioner.
Det närmaste decenniet ska hundratusentals av dem rustas upp. Efter 40-50 år behöver tak och fasader förbättras, nya fönster sättas in, vatten- och avloppsrör bytas ut.
När man ändå river upp rörstammar i kök och badrum passar vissa fastighetsägare på att höja standarden rejält. Det har skapat rubriker om lyxrenoveringar, 60-procentiga hyreshöjningar och horder av hyresgäster som tvingats flytta från sina hem.
Sådana förekommer. Men den vanligaste bilden är en annan.
882 kronor för en trea är den genomsnittliga hyreshöjningen i Hem & Hyras undersökning. Vi har ställt frågor till 51 bostadsbolag som har gjort invändiga renoveringar i sina miljonprogramshus. Deras svar visar:
- En trea på 70 kvadratmeter får i genomsnitt 882 kronor högre månadshyra. Snittet dras upp av några få bolag som har höjt hyrorna med 2 000 till 3 000 kronor.
- Medianhöjningen är 736 kronor i månaden. Det innebär att lika många får högre respektive lägre höjningar.
- Totalrenoveringar till nyproduktionsstandard är ovanliga.
- I mer än hälften av fallen bor nästan alla gamla hyresgäster kvar efter renoveringen.
- Där hyrorna höjdes mindre än 500 kronor flyttade i snitt 1 procent. Där höjningen var över 1 000 kronor flyttade i snitt 18 procent.
Här kan du läsa om Rweda och Aram Werde som inte hade råd att flytta tillbaka till nyrenoverade Varberga i Örebro.
Ett par bolag uppger att hög omflyttning är bra eftersom barnfamiljer eller före detta villaägare har flyttat in. De flesta säger i stället att de är glada att kunna behålla nästan alla sina hyresgäster.
Hyresgästföreningens förhandlingschef Pär Svanberg tycker att Hem & Hyras undersökning visar att det är fullt möjligt att stambyta och renovera till rimliga hyreshöjningar. Om man bara vill.
– Ändå finns det fall där man gör stora förändringar utan att bry sig om ifall de som bor där tvingas flytta, eftersom man vet att man får uthyrt ändå. Det är cyniskt.
Som lagen ser ut får fastighetsägare i princip renovera som de vill. Hyresgästföreningen vill att de ska bli skyldiga att samråda med hyresgästerna.
– Det är en väldigt ojämlik maktbalans. Man måste inse att det handlar om en väldigt speciell produkt: människors hem. Därför behövs samråd och inflytande, säger Pär Svanberg.
Hyresgästföreningen vill också att fler ska låta de enskilda hyresgästerna välja mellan olika nivåer på renoveringen. I Hem & Hyras undersökning var det bara 8 av 51 som gav sådana möjligheter.
Här kan du se hur bolagen svarade:
*Den nya hyran fasas in under 3–5 år.
**Lägenheter helt ombyggda till äldreboende.
Hem & Hyra har bett Hyresgästföreningens förhandlare ta fram de tre största renoveringarna per län, räknat i antal lägenheter.
Renoveringarna skulle beröra lägenheterna inomhus, ha avslutats de senaste fem åren och endast gälla hus byggda under miljonprogramsåren.
Totalt blev det 51 renoveringar som Hem & Hyra har ställt frågor om via mejlenkät och telefonintervjuer.