Annons

Så mycket tjänar din värd på dig

Tips & Råd De kommunala bostadsbolagen tjänar miljarder på sina hyresgäster. Mest av alla tjänar Familjebostäder i Stockholm som gör en vinst på 11 000 kronor per lägenhet och år.

​Hem & Hyra har granskat de 50 största kommunala bostadsbolagen i landet, från Malmös MKB i syd till Lulebo i norr. Än en gång visar det sig vara lönsamt för kommunerna att hålla sig med egna bostadsbolag. För även om vinsterna har sjunkit kraftigt jämfört med år 2006, uppgick fjolårets sammanlagda vinst till över 1,2 miljarder kronor före skatt.
I genomsnitt tjänade bostadsbolagen nästan 2 000 kronor per lägenhet.

Men vinsterna har nästan halverats sedan den förra undersökningen och nio bolag gick rent av med förlust år 2008.
Exakt vad det beror på framgår inte av årsredovisningarna, men ett rimligt antagande är högre ränta och att bolagen satsar mer på underhåll.

Annons
Läs ocksåNär pengarna inte räcker – så gör du med hyranPengarna tog slut då hon blev blåst i ett bedrägeri. Därför missade kvinnan flera hyresbetalningar. Värden gick först med på uppskov, men har ändrat sig efter att skulden växt.

Störst vinst per lägenhet gör Familjebostäder i Stockholm, det minsta av huvudstadens tre kommunala bostadsbolag. På två år har bolagets vinst ökat med 36 procent och Familjebostäder tjänade förra året nästan 11000 kronor på varje hyresgäst.
Därmed placerar sig Familjebostäder som ohotad etta på vinsttoppen.
–Vi satsar bland annat på trygghetsskapande åtgärder och bygger en hel del nytt. Det hade vi inte kunnat göra utan ett positivt resultat, säger Bosse Sundling, vd för Familjebostäder.
 
Kommunalpolitikerna ställer ofta krav på att de egna bostadsbolagen ska gå med vinst. I vissa kommuner slussas vinsterna sedan vidare till andra kommunala verksamheter för att täcka upp förluster, något som kritiseras hårt av Hyresgästföreningen.

En granskning som Hem & Hyra gjorde förra året visade att nästan hälften av de undersökta bolagen förde över pengar till andra verksamheter.

Annons
Madeleine Ekenman är hyresgäst hos Familjebostäder i Stockholm. Hon tycker bolaget borde använda vinsten till att sänka hyrorna.
 Trebarnsmamman Madeleine Ekenman bor i Bandhagen i södra Stockholm. Hyresvärd är kommunala Familjebostäder.
Allting fungerar bra och hon trivs utmärkt i den luftiga lägenheten. Det enda hon inte gillar är hyran.
Madeleine Ekenman betalar 7 180 kronor i månaden för sin trea på 60 kvadrat.
–Det är alldeles för mycket, säger hon.
Hennes lägenhet är en tidigare lagerlokal som byggts om till bostad. Familjebostäder tycker att standarden är lika hög som i en nybyggd lägenhet och hyresnivån är därefter.
Men hon kan inte tänka sig att flytta någon annanstans.
 
Anledningen uppenbaras när hon öppnar ytterdörren och kliver ut på den stora gräsmattan, 137 kvadratmeter stor och full av prunkande växter.
Perfekt för familjens älskling, vädurskaninen Rufus, att skutta runt på.
– Tomten är fantastisk, på sommaren är den som ett extra vardagsrum, säger Madeleine Ekenman.
När hon får höra vilka vinster Familjebostäder gör på henne och de andra hyresgästerna i Stockholm blir hon fundersam.
Visst är det mycket pengar, 11 000 kronor om året, men samtidigt är hon väldigt nöjd med servicen. Är det något problem är det bara att ringa husvärdarna, så kommer de direkt.
– Och vi har precis fått nya tvättstugor, som de har handikappanpassat, säger Madeleine Ekenman som ändå ger en känga åt den höga hyran:
– Ja, faktiskt. De kan gott sänka den med ett par tusen kronor i månaden, säger hon.

Fakta: Så gjorde vi:

Vi har granskat de 50 största kommunala bostads-bolagens årsredovisningar.
Siffrorna visar vinsten från den operativa verksamheten före skatt rensad från extraordinära och jämförelsestörande poster, till exempel reavinster.
Tio av femtio bolag har en lokalandel som är 15 procent eller större. Dessa är markerade med en asterisk i tabellen nedan.

Läs också Överhyra – så får du tillbaka pengar om du betalat för mycket Pensionär? Så här gör du för att söka bostadstillägg Här är landets dyraste hyresrätter Så dyrt är det att hyra bostadsrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.