Tjäna extra – hyr ut rum
Ramón Medina hör till dem som behöver hjälp med hyran för sin stora trea på Hisingen i Göteborg. Hans råd till dig som vill hyra ut är att skriva en personlig annons på någon internetsajt, berätta om dig själv och be om utförliga svar.
Då ökar chansen att man trivs ihop i lägenheten.
– Jag fick över 50 svar, flera verkade riktigt bra så jag kunde välja och vraka. Men det är viktigt att de som flyttar in inte ser mig som den som bestämmer. Vi ska bo här tillsammans och det är även deras hem.
Ett annat råd är att gå igenom alla detaljer direkt. Hur bokas tvättstugan, till exempel, och hur ska städningen organiseras?
– Jag är lite besatt av renlighet och organisation, men alla är ju inte sådana. Man måste ha respekt för varandras olikheter och hitta en balans, säger Ramón Medina.
Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg har fler goda råd. Här kommer hennes checklista:
- Även om det står annat i hyresavtalet får du ha inneboende – så länge du själv faktiskt också bor i lägenheten. Om du inte själv bor där räknas det som andrahandsuthyrning, vilket kräver tillstånd från hyresvärden.
- Begär skälig hyra. Halva hyran för halva lägenheten, till exempel. El, bredband, tv-avgift med mera kan ni dela på. För möbler kan du lägga på 10 till 15 procent extra.
- Kolla upp personen. Be om referenser och ett utdrag från Upplysningscentralen om eventuella betalningsanmärkningar. Ifall du är osäker på personens betalningsförmåga och själv helt beroende av inkomsten kan det vara idé att begära deposition på en månadshyra.
- Skriv hyresavtal, så detaljerat som möjligt. Gör det även om ni är kompisar. Det blir ett bra tillfälle att diskutera vad som ska gälla mellan er.
- Skriv avtalet på löpande tid. Då kan du säga upp din inneboende med tre månaders varsel om ni inte trivs ihop. Ett tidsbestämt avtal kan du inte säga upp förrän till det datum som ni har avtalat. Länkar till bra avtalsmallar finns i spalten till höger.
- Tänk på att du har ansvaret för lägenheten. Hos vissa försäkringsbolag kan en inneboende vara medförsäkrad på hemförsäkringen. Hos andra inte – då bör ni ha varsin försäkring.
- Säg upp i tid. Även om ni har skrivit att en månads uppsägningstid gäller har din hyresgäst nästan alltid rätt till tre månader. Vägrar han/hon flytta ut? Kontakta kronofogden.