Annons

Utan varmvatten sedan april

Tobo Inga-Lill Nilsson i Tobo måste duscha hos grannen. Diskvattnet kokar hon på spisen. Sedan i april har det inte funnits varmvatten i huset.
,

Inga-Lill Nilsson, 68, bor i ett av de tio gravt vanskötta Tobohusen som sedan hösten 2013 ägs av Aros Energideklarationer AB, ett skandalomsusat företag med otydlig ägarbild.

Vid en förhandling i hyresnämnden i juni redovisade hyresgästerna cirka 100 mer eller mindre allvarliga fel, brister och skavanker. Hittills har ingenting blivit åtgärdat.

Läs ocksåKan bli 14-årigt rekord - Skånes värsta hyresvärd hotas av fortsatt tvångsförvaltningLars-Åke Håkansson, tvångsförvaltad hyresvärd i lund

Men det lilla bostadsområdet ligger idylliskt inbäddat i den prunkande sommargrönskan vid 1600-talsbruket i Tobo, och Inga-Lill Nilsson pratar oväntat positivt om bostaden som hon hyr sedan 2006.

– Jag trivs jättebra här. Det är ett vackert område med perfekta promenadvägar för mig och hundarna. Dessutom har jag underbara grannar.

Ett sammansvetsat gäng efter alla problem med hyresvärden som gemensam fiende?
– Ha, ha. Ja, vi har jättebra sammanhållning, säger Inga-Lill.
 
Förutom att huset långsamt förfaller, och hyresvärden nyligen försökte chockhöja hyran från 5 200 till 8 700 kronor, har Inga-Lill Nilsson också akuta problem som gör vardagslivet onödigt besvärligt.
Varmvattenberedaren i huset där hon bor är slut. De senaste tre månaderna har hon fått be en granne i ett av de andra husen om att få låna hans badrum varje gång hon ska duscha.
Städar och diskar gör Inga-Lill med vatten som hon kokar upp i en stor kittel på spisen.

Läs ocksåHyresgäst blev uppsagd två gånger – får halv miljon och fyra eldstäder i förlikning

Aros Energideklarationer har gjort klar för henne att företaget helst ser att hon flyttar ut ur sin rymliga och charmiga trea till en annan lägenhet i området som, enligt Inga-Lill Nilsson, är mögelskadad.
Men Inga-Lill vill bo kvar och har erbjudit sig att hålla sig borta på dagarna under tiden som renoveringen, om det nu blir någon sådan, pågår.

Att ordna en fungerande varmvattenberedare var dock en enkel sak, förklarade företrädare för Aros vid förhandlingen i hyresnämnden i juni. Det skulle fixas redan samma dag.

Annons

När Inga-Lill kom hem kom hem på eftermiddagen anlände också mycket riktigt två ”hantverkare”. Men de ställde bara till så att vattnet sprutade rätt ut i 45 minuter innan en hyresgäst i området rådigt grep in och skruvade av kranen.

Läs ocksåSlarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkasTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

– Sedan dess har de inte gjort något mer försök att laga eller byta ut varmvattenberedaren, berättar Inga-Lill.

Hon är envis och tänker inte låta sig skrämmas iväg. Hon är förvånad över att hyresvärden inte verkar vara intresserad att hyra ut de andra tre lägenheterna i huset samtidigt som det pratas om att tvättstugor och garage ska byggas om till bostäder.
– Jag bor kvar, säger hon lugnt.
Men tillägger:
– Det bästa vore om de här husen blev tvångsförvaltade.

Vid förhandlingen i hyresnämnden i juni berättade 19 av hyresgästerna med Hyresgästföreningens jurist som ombud om sina problem och begärde ett åtgärdsföreläggande med 200 000 kronor i vite för att sätta press på värden.

– Hyresgästerna har inte längre något förtroende för hyresvärden, konstaterade enligt protokollet Anna Hallberg, jurist vid Hyresgästföreningen.

Fuktskadade badrum, otäta fönster, hål i taken, räcken som är på väg att ge vika, trasiga element, sprickor i golvmattorna och möss som bosatt sig bakom en spis var några av de fel som togs upp på 100-punktslistan.

Annons

Aros vd Maria Itskovskaya lovade att alla av företaget erkända brister ska vara åtgärdade till sista augusti eller, beroende på vad det handlar om, sista september.

Men hyresgästerna är luttrade och skeptiska.
– Hittills har vi inte sett att de gjort någonting, säger Inga-Lill Nilsson.

Hem & Hyra ringde upp Maria Itskovskaya och frågade hur det går med Inga-Lill Nilssons varmvatten och åtgärdsplanen för de övriga cirka 100 felen som pekades ut inför hyresnämnden.

Aros vd valde dock att inte att ta chansen att ge sin bild av situationen i Tobo..
– Jag har jättemycket jobb och har inte tid att prata med dig, sade hon innan hon snabbt lade på luren.

Fakta: Många turer i Tobo

De tio fastigheterna i Tobo ägdes fram till juli 2010 av Master Bob Collection, informellt styrt av Johan Stendahl, tidigare utsedd till en av Sveriges värsta hyresvärdar av Hem och Hyra och dömd för bland annat ekonomiska brott. 
2010 tog Toboholm Fastigheter över med Johan Stendahl som vd.
Både Master Bob Collection och Toboholms Fastigheter blev en följetong i hyresnämnden med anmälningar om vanskötsel av fastigheterna. 2011 beslutade hyresnämnden att Toboholm skulle tvångsförvaltas och samma år gick bolaget i konkurs.
Ny förvaltare blev Fagerhyltan AB, som även de fick kritik för att inte åtgärda brister.
Sedan hösten 2013 är Aros Energideklarationer ny ägare till Tobohusen. Uppgifter från flera olika håll tyder på att John Stendahl finns med i Aros ägarkrets. Något som han själv har dementerat. 
Misskötseln har fortsatt och hyresgästerna har via ombud från Hyresgästföreningen krävt att hyran ska sättas ned med 20 procent från oktober 2013 tills bristerna är åtgärdade. 
Vid förhandlingen 18 juni konstaterade hyresnämnden att det då inte fanns förutsättningar för en samförståndslösning.

Läs också Tvångsförvaltning efter år av vanvård – hyresgästerna lättade över beslutet 175 hushåll i centrum för mångårig hyresstrid: "En klassisk delseger"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.