Annons

Rätt till bra boende även på landsbygden

Dalarna Bostadsöverskottet. Det talas det inte så ofta om. För att ändra på det ordnades ett seminarium om bostadsmarknaden i orter med utflyttning.

Det är oftast bostadsbristen som diskuteras i den allmänna debatten. Men i många delar av landet är verkligheten en annan. Och för att belysa det ordnade Hyresgästföreningen i Hagfors och Karlskoga tillsammans ett seminarium om hyresrättens och bostadsmarknaden i avfolkningskommuner. Deltagarna representerade bland annat Hyresgästföreningen region Mitt.

– Vi finns också i Sverige, vi vinns också på kartan. Vi måste lyfta upp våra problem som vi har i dessa kommuner. Hyresgästerna har fått ta stort ansvar för tomma lägenheter och rivningar, sa Marianne Svensson som är ordförande i Hyresgästföreningen i Karlskoga och påminde om att det är val nästa år.

Läs ocksåVärdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö

Hon framförde att förhoppningen med seminariet var att trycka på och få se politiska beslut och åtgärder som gör det möjligt att även hyresgäster i dessa kommuner får ett bra boende till rimligt pris.

Kommunalrådet i Hagfors tackade Hyresgästföreningen för att ha ordnat seminariet eftersom det är sällan någon diskuterar problemen.

– Det är bristen på bostäder som lyfts. Men vad gör vi med bostäderna i kommuner där befolkningen minskar. 1970 hade vi 1500 bostäder i det kommunala bostadsbolaget. Nu har vi 800. I de mörkaste scenarierna kommer vi vara nere i 6-700. Och många kommuner har samma situation, berättade kommunalrådet Michael Dahlqvist.

Annons
Läs ocksåÖrebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga"Bilden visar i huvudsak en del av en beige fasad. En röd pil visar på ingången till Hyresgästföreningens framtida lokaler.

Som motvikt fanns Ludvikahems vd Ulf Rosenqvist där och berättade om bolagets resa. Bolaget är ett av de bolag som rivit mest i Sverige.

Han menade att Ludvika kommun är ett lyckligt exempel på att det kan vända och att ett kommunalt bostadsbolag kan vara en viktig aktör i det arbetet.

-Folk mår dåligt av att det rivs. Ju mer man river ju fler folk flyttar och butiker stänger. I takt med att servicen försvinner i hela kommunen ger man på något sätt upp hoppet.

Läs ocksåHans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor

Bolaget har rivit 1100 lägenheter och sålt 700.

– Vi rev det sämsta. Med sämre lägen, utan hiss och dålig ventilation. I dag saknar vi inte dessa bostäder – men det har kostat 100 miljoner och vi har inte fått stödpengar. Men i dag är det tvärt om! Vi har i stort sätt alla lägenheter uthyrda, vi har nöjda kunder och stor efterfrågan. Vi bygger i dag. 80 nya lägenheter och för 52 är det inflyttning i oktober och de är redan uthyrda.

Annons

Seminariet avslutades med en politikerdebatt med Nina Lundström, (FP), Veronica Palm, Jessika Villhelmsson (M), Jan Lindholm (MP), Lena Olsson (V). Diskussionen leddes av Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman.

Här kan man se seminariet i sin helhet.

Läs också Sex års kamp är över – nu kan Annika och Jim fira jul i nya lägenheten Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.