Annons

Flyktingarna bor i mögelhus

Sundsvall De har väntat år på asylbesked. Under tiden tvingas de bo i bostäder med mögel, vägglöss, avloppsstopp och ständiga brister.
Foto: Åsa Eriksson
, , , , ,

De har flytt från förföljelse, våldtäkter och skendränkningar. De har lämnat allt och har kommit hit i förhoppning om att återfå ett värdigt liv. Men vägen dit börjar inte på Paviljongvägen vid Sidsjön i Sundsvall.

Khosro Ahmadi, 31, kom till Sverige från Iran för över två år sedan och har bott i loftgångshuset vid Sidsjön i nästan två år. Han berättar om hans och grannarnas problem med icke fungerande spisar, ohyra, trasiga dörrar och svartmögel.

Läs ocksåKommunen backar om retroaktiva hyror för ukrainska flyktingar

– Det är inte roligt att behöva bo i det här, men jag har vant mig, säger han.

En iranskfödd man, Sohrab Bigvand, 54, säger att han egentligen inte bryr sig. Att det viktigaste är att få ett positivt besked på hans asylsökan.

– Vi kom hit i hopp om ett humant liv. Får jag stanna i Sverige flyttar jag härifrån för att försöka förverkliga det.

Läs ocksåIndustriboom får Gullspångsbostäder att renovera tomställda lägenheter – Vd:n: "Någonstans ska ju alla bo"Gullspångsbostäders vd Magnus Persson.

Jalo Laye, 30, från Afghanistan, är mer upprörd.

– De behandlar oss som djur! Jag sover i ett rum litet som en garderob. Det finns ingen ventilation så jag kan aldrig stänga om mig. Jag vaknar på natten av att jag inte får luft, säger han frustrerat.

Det bor cirka 300 migranter i huset. Ofta bor det sex personer på drygt 70 kvadratmeter.

Läs ocksåHannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva”Hanna Veretennykova och Oleg Makarov med barnen Maria och Michael är flyktingar från Charkiv i Ukraina. Tack vare massflyktsdirektivet kan de stanna i Sverige, men det går för närvarande inte att komma vidare i asylprocessen.

– Det är svårt att hålla rent och snyggt omkring sig när vi är så många som delar på badrum och kök. Vi är alla olika och en del bryr sig inte, säger Davood Abbasi, 37.

 

”Vi vill inte ha kvar Migrationsverket som hyresgäst”

Migrationsverket har löpande anmält bristerna i asylbostäderna till hyresvärden Sidsjö Fastigheter AB.

Men många fel har inte avhjälpts och verket anser att värden brustit i sin underhållsskyldighet. Därför har man nu vänt sig till hyresnämnden för beslut om åtgärdsföreläggande.

Annons

Fastighetsägaren å sin sida anser att lägenheterna inte vårdats i enlighet med hyreslagen.

– Vi har föreslagit att gå halva vägen var och dela på renoveringskostnaderna, men det har de avfärdat, säger Sidsjö Fastigheters vd Hans Bark.

– Migrationsverket samarbetar inte alls, de säger konsekvent nej till allt och efter nio års försök att komma överens så har vi gett upp. Vi vill inte ha kvar dem som hyresgäster längre och har försökt säga upp dem, med det har de också bestridit, säger Bark.

Migrationsverket har sina lokaler i stan, men tidigare var kontoret placerat i Sidsjön intill flyktingbostäderna och nära Sidsjö fastigheters kontor. Hans Bark tycker att det skett en betydlig försämring sedan Migrationsverket flyttade verksamheten för sex år sedan.

– Då syntes de på området och kunde hålla bättre koll. Då hade vi också en bra kontakt med Migrationsverket, men de senaste fyra åren har varit outhärdliga.

Hur ofta är ni själva på området?

– Vi är där dagligen och försöker hålla efter.

Varför har ni inte åtgärdat de brister som Migrationsverket rapporterat om?

– Vi har gjort en åtgärdsplan, men det blir för dyrt för oss att själva stå för den kostnaden. Mycket handlar om ren skadegörelse och då tycker jag att det vore en bra lösning att gå halva vägen var. Men det ville de inte gå med på.

Har situationen gått över styr?

– Jag tycker att vi har koll, men inte Migrationsverket.

Men är det meningen att hyresgästerna ska behöva bo i mögel? Skulle du vilja det?

– Det är olyckligt att hyresgästerna hamnar emellan, men Migrationsverket tar inte sitt ansvar. Och nej, visst är det så ärligt talat, jag skulle inte vilja bo där.

Annons

 

Hem & Hyra har talat med Annika Nordin på Migrationsverket i Sundsvall. Det är hon som påtalat missförhållandena i lägenheterna och det är hon som ansökt om åtgärdsförelägganden i Hyresnämnden.

Men Annika Nordin vill inte kommentera ärendet närmare innan det tas upp i nämnden, men svarar ändå på några frågor.

– Angående uppsägningen så har vi bestridit den och den gäller därför inte. Kontraktet gjordes om 2006 och det gäller fortfarande.

Varför vill ni inte tillmötesgå värdens förslag om att betala halva renoveringskostnaderna?

– Vi får ta den diskussionen i nämnden. Vi är av en annan uppfattning. Det är inte vår sak att renovera.

Hur såg området ut förr?

– Vi har nyttjat de där husen i tjugo år och de ägdes tidigare av kommunen. De flesta lägenheter var okej då. Så det har inte alltid sett ut som det gör idag.

Hans Bark säger att ni sällan är där och därför inte har koll på vad som händer på området.

– Vi har expedition i huset som är öppen en dag i veckan och vi är då och då när det kommer nyanlända.

Hyresnämnden har ännu inte satt något datum för förhandling.

Fakta: 70 felanmälningar

Migrationsverket har felanmält 30 brister i lägenheterna – i år.
De senaste två åren har 70 fel rapporterats. 25 av dem har ännu inte åtgärdats, trots att många anmäldes för mer än ett år sedan.
Bristerna handlar om mögel, stopp i avlopp, väggskador etc.

Läs också Inga miljoner till Bjarke efter att asylsökande förstört hyreshus: “Får vara nöjd” Tröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.