Annons

Mitthems uthyrningskrav kritiseras av kommunpolitiker

Sundsvall Mitthem godkänner försörjningsstöd som inkomst. Men kräver då både borgen och referenser. Vilket upprör oppositionsrådet Jörgen Berglund och kommunalrådet Peder Björk.
Två medelålders män utomhus en sommardag.
Foto: Gunilla Boström
Jörgen Berglund med dåvarande kommunalrådet till vänster i bild, Peder Björk. Året var 2015.

Länsstyrelsen släppte en ny rapport igår om hemlöshet och hur kommuner arbetar, eller inte arbetar, för att underlätta vägen in på bostadsmarknaden.

I den nämns Sundsvall som ett gott exempel för att kommunpolitikerna beslutat att allmännyttan Mitthem ska godkänna försörjningsstöd som inkomst vid ansökan om bostad.

Läs ocksåJohnny ville rädda sin bror från hemlöshet – klassas som svartuthyrare: ”De har skapat ett problem som inte finns”

Vilket oppositionsråd Jörgen Berglund (M) bekräftar.

– Det har varit otydligheter kring det och vi har fått signaler om att en del inte fått kontrakt på grund av att de uppgett försörjningsstöd som inkomst. Men nu har vi förtydligat och understrukit för Mitthem att ett försörjningsstöd ska räknas som en tillräcklig inkomst, säger han till Hem & Hyra.

På Mitthems hemsida kan man läsa om grundkraven för att få hyra en lägenhet och vad bostadsbolaget accepterar som inkomst. Och mycket riktigt står där att försörjningsstöd ska betraktas som tillräckligt inkomst. Men samtidigt ställer man då ytterligare krav:

Läs ocksåJohnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt"

”Här krävs ytterligare säkerhet som tex borgen och goda hyresreferenser”.

Är det verkligen att underlätta för de som har svårt att få ett bostadskontrakt?

– Det är fel. Så ska det inte vara. Vi äger Mitthem och vi har bestämt att försörjningsstöd ska räknas som inkomst. Punkt. De ska inte ställa några andra krav, säger Berglund efter att själv ha läst på Mitthems hemsida.

Annons
Läs ocksåHemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad förstAza Cheragwandi, (S), kommunalråd i Huddinge.

Där det även står att:

”Om den sökande inte blir godkänd enligt ovan har Mitthem samarbete med socialtjänsten. Avtal godkänns dock inte om det finns skuld till Mitthem eller om det förekommit störningar i tidigare boende.”

Ska man verkligen behöva gå via socialtjänsten för att man har försörjningsstöd?

– Nej, du har helt rätt, försörjningsstöd har inget med socialtjänsten att göra. Det där var väldigt märkligt och jag blir väldigt upprörd och tänker absolut gå vidare med det här, säger Jörgen Berglund.

Han berättar om att det finns långtgående planer på att erbjuda en så kallad ”kommunal borgen” där kommunen går in och betalar hyran till värden om inte den boende klarar det själv. För att på så sätt underlätta för dem som har svårt att uppfylla de ekonomiska krav som ställs.

– Mitthem kan ju därför kräva borgen, men det känns bara resurskrävande att flytta runt pengar om kommunen ändå går in och betalar hyran, anser Berglund.

Kommunalrådet Peder Björk (S) säger att han ”blir väldigt förvånad” över Mitthems formulering på hemsidan angående uthyrningspolicyn.

– Att ställa ytterligare krav på dem med försörjningsstöd går emot själva tanken som ägaren, kommunen, hade med förslaget som kommunledningen anammade för över två år sedan, säger han.

Annons

– Jag tycker att det är rimligt att ställa samma krav på alla hyresgäster oavsett vilken typ av inkomst man har. Att ställa ytterligare krav på dem som har försörjningsstöd känns därför orimligt.

Hem & Hyra har sökt Marie Selin, vd för Mitthem. Hon har tyvärr suttit i möten hela dagen och har inte kunnat nås för en muntlig kommentar, men hälsar via mail:

”Min kommentar är att Mitthems uthyrningspolicy är beslutad av styrelsen och ev. förändringar får tas där.”

– Det verkar som att styrelsen har gjort en annan tolkning än det som var vår utgångspunkt. De beslut som fattats av ägarna ska följas, säger kommunalrådet Peder Björk.

Mitthems styrelseordförande Sigge Godin håller med om att villkoren som ställs för de med försörjningsstöd kan ifrågasättas, när han får texten på hemsidan uppläst för sig.

– Jag är på resande fot nu och jag ska ta och spana på det där till veckan. Men det verkar ju som att med de kraven är lika tufft för de med försörjningsstöd som tidigare, säger han.

Fakta: Länsstyrelsens rapport:Hemlöshet är en fråga om bostäder

Rapporten konstaterar att hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden har sin grund i bristen på bostäder.
Under 2014 hade endast en tredjedel av landets kommuner aktuella riktlinjer för bostadsförsörjning.
I Västernorrland har de flesta kommuner gamla riktlinjer om de har några alls.
Härnösand, Kramfors och Örnsköldsvik har riktlinjer som uppdaterades under senaste mandatperioden. Sundsvall uppdaterade sina under 2014.
Länsstyrelserna har gjort mer än 250 besök i kommuner över hela landet för att ta upp frågan om hemlöshet och hur vägen in på bostadsmarknaden kan underlättas. Bland annat har direktiven till de kommunala bostadsbolagen diskuterats.
Länsstyrelsen skriver i sin rapport: ”Ett resultat av dessa samtal är att Sundsvalls kommun beslutat att det kommunala bostadsbolaget Mitthem kan godkänna försörjningsstöd för att betala hyra när de fattar beslut om nya hyresgäster.”

Läs också Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Barnfamilj på nio personer kastas ut efter sena hyror – Valentine: ”Det här kommer bli jättesvårt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.