Allmännyttan ingen helig ko
Joakim Thörnström skakar på huvudet.
– Absolut inte. Jag är helt ointresserad av att ha någon bostadsrätt. Ska jag skuldsätta mig gör jag det hellre ordentligt och köper en villa!
För sex år sedan flyttade Joakim och familjen ned till Partille från Lidköping. De stortrivs både med stadsbytet och med lägenheten de hyr av Partillebo, kommunens eget bostadsbolag. Att äga sin lägenhet ser Joakim däremot ingen poäng med alls.
Frågan om bostadsrätt är inte så långsökt som den först kan verka. Sedan 2007 har Partillebo i uppdrag av kommunens politiker att sälja i genomsnitt 100 lägenheter per år till sina hyresgäster. Enligt kommunalrådet Stefan Svensson (M) är målet med utförsäljningen att få till stånd ”en blandning av olika upplåtelseformer” i Partilles kommundelar. Han poängterar att Partillebo inte säljer sina lägenheter till andra företag, och att nybyggnationen i kommunen är stor.
– De senaste åren har vi byggt betydligt fler nya hyresrätter än vad vi sålt, säger han.
Partille kommun är långt ifrån ensam om att se över allmännyttan. Enligt en enkätundersökning som Hem & Hyra gjort har hälften av kommunerna i Västra Götalands län diskuterat att sälja av hela eller delar av sitt lägenhetsbestånd.
I Mellerud har Mellbos svaga ekonomi och stora underhållsbehov fått politikerna att prata försäljning. I dag finns inga konkreta planer. Enligt kommunalrådet Robert Svensson (C) är anledningen att bolaget har en ny vd som bör bli varm i kläderna.
Politikerna i Svenljunga har inte bara pratat. För tre år sedan såldes 120 lägenheter, upp mot en fjärdedel av Svenljungabostäders bestånd. I dag finns inga konkreta planer, men frågan är ständigt närvarande enligt kommunalrådet Eva Johansson (C). Hon hänvisar till den ändrade lagen om allmännyttan.
– Frågar du mig skulle vi nog kunna sälja hela bolaget. Man behöver visserligen ha en viss typ av bostäder men privata aktörer kan sköta det lika bra.
Alf Gillberg, bostadspolitiske utredare på Hyresgästföreningen, har inte hört att lagändringen från 2011 ökat motiveringen att sälja, men är inte förvånad över siffrorna i Hem & Hyras kartläggning.
– Många kommuner har det tufft, det kan vara frestande att snegla på bostadsbolaget i stället för att höja skatten. Men att sälja ger en engångsintäkt, säger han.
Enligt Hyresgästföreningen kan det ibland vara motiverat med viss försäljning, till exempel för att få in pengar till nybyggnation. Men det får inte leda till att en för stor andel av de kommunala hyresrätterna försvinner.
– Även om det finns privata aktörer hamnar bostadsförsörjningsansvaret på det allmännyttiga lik förbaskat. Kommunen ska skapa möjlighet till bostad för alla, bostadsbolaget är det viktigaste och mest hanterbara instrumentet, säger Alf Gillberg.
Hela listan över kommunernas försäljningsplaner finns förstås också på webben. Den hittar du här. I Göteborg, Västra Götalands i särklass största stad, finns i dagsläget inga planer på att sälja ut allmännyttan. Ändå vill inte ansvarigt kommunalråd, Mats Arnsmar (S), helt utesluta att det kan bli aktuellt i framtiden. Det kan du läsa om här.
Alla kommuner i Västra Götaland utom två, Grästorp och Hjo, äger en egen, allmännyttig, hyresvärd. Men det är inte helt självklart visar Hem & Hyras kartläggning.
Vi skickade en enkät till de 47 kommunalråd i länet där det finns en allmännytta. Våra frågor handlade om ifall kommunen i någon form diskuterat en försäljning av hela eller delar av sitt bostadsbolag.
40 politiker svarade, 20 sa ja. Hela listan hittar du här.
Kommunalråden i Vårgårda, Lysekil, Åmål, Mark, Kungälv, Stenungsund och Ale svarade inte på enkäten.